Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

Ανθρωποθυσίες στη μινωϊκή Κρήτη και ο μύθος του Μινώταυρου.

Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος.Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, κάποτε στην Κρήτη χτίστηκε ένας λαβύρινθος στον οποίο κρυβόταν ένα τέρας με κεφάλι ταύρου και σώμα ανθρώπου,ο Μινώταυρος .Τον τάιζαν με νέους άνδρες και γυναίκες τους οποίους έστελναν ως φόρο από την Αθήνα, ώσπου μια μέρα ο Αθηναίος ήρωας Θησέας με τη βοήθεια ενός σπάγγου που του είχε δώσει η Αριάδνη (μίτος της Αριάδνης) μπήκε στο λαβύρινθο και σκότωσε το τέρας. Υπάρχει κάποια αλήθεια σε αυτό το μύθο;

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησί,αποκάλυψαν την αρχαία πόλη της Κνωσού, στο παλάτι της οποίας υποτίθεται ότι πρέπει να βρίσκοταν ο λαβύρινθος.Η πόλη χτίστηκε την Εποχή του Χαλκού, την εποχή του βασιλιά Μίνωα, ο φερόμενος ως πατέρας του Μινώταυρου .Η Κνωσός έφτασε στο αποκορύφωμά της κατά τον 18ο - 16ο αιώνα π.Χ. Γύρω σ'αυτό το διάστημα χτίστηκε ένα μεγάλο παλάτι με μια έκταση 200 στρεμμάτων.Η εκπληκτικά περίπλοκη διαρρύθμιση των δωμάτιων του, τα οποία είναι περίπου χίλια,έμοιαζαν πραγματικά σαν ένα λαβύρινθο.
Ο μύθος του Μινώταυρου εμφανίστηκε όταν ο μινωικός πολιτισμός αποτελούσε πλέον παρελθόν, θαμμένος κάτω αλλεπάλληλους σεισμούς στο νησί. Στους ρωμαϊκούς χρόνους, η ιστορία του ήταν πολύ δημοφιλής και είναι συχνά το θέμα τοιχογραφιών και ψηφιδωτών στα σπίτια ευγενών Ρωμαίων.

Ο Θησέας σκοτώνει το Μινώταυρο.
Ελληνικός Αμφορέας στο μουσείο του Λούβρου
Πολλοί ερευνητές επισημαίνουν το γεγονός ότι ο Μινώταυρος μπορεί να είναι ένα αποκύημα της φαντασίας των Ελλήνων ή το χαρακτήρα που δεν έχει πραγματικό λόγο. Ίσως ο λαβύρινθος συμβολίζει το μακρύ και δύσκολο δρόμος βαθιά στην ίδια μας τη συνείδηση ​, όπου βρίσκονται οι ποιο βαθιοί φόβοι μας και φανταστικά τέρατα.Ωστόσο, απροσδόκητα αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαίωσαν τις θεωρίες για ανθρωποθυσίες, που είχαν βρει το θάνατο πίσω από τους τοίχους του ανακτόρου της Κνωσού.
Το 1979, στη βόρεια πτέρυγα του ανακτόρου αποκαλύφθηκαν τα οστά τεσσάρων ατόμων, κατά πάσα πιθανότητα τα παιδιών. Η ανάλυση έδειξε ότι όλοι οι σκελετοί υπέστησαν χτυπήματα με ένα αιχμηρό αντικείμενο ,μια λεπίδα ή κυνόδοντες. Οι εμπειρογνώμονες που μελέτησαν τα υπολείμματα κατέληξαν στο συμπέρασμα το χτύπημα άφησε πληγές εκεί που χωρίσει η σάρκα από τα οστά. Προφανώς, τα παιδιά θυσιάστηκαν και μετά τα έφαγαν.

το παλάτι της Κνωσού
Στο δυτικό τμήμα του ανακτόρου, οι αρχαιολόγοι βρήκαν οστά του τρεις σκελετούς. Ένας από αυτούς ανήκει σε έναν νεαρό άνδρα, ηλικίας περίπου 18 ετών. Ο σκελετός του βρέθηκε ξαπλωμένος στο βωμό, που βρίσκεται στο δωμάτιο με τα καντάρια.Τα πόδια του νέου ήταν δεμένα. Πέθανε από χτύπημα στην καρδιά με χάλκινο μαχαίρι. Στο μέρος κοντά στο θυσιαστήριο υπάρχει μια ειδική στήλη υδρορροής για να στάζει αίμα από τις πληγές του θύματος. Ίσως, στη βάση της στήλης είναι ένα συγκεκριμένο κύπελλο ή άγαλμα κάποιας θεότητας. Από τη μελέτη των οστών το αγόρι έδειξε ότι πέθανε από απώλεια αίματος.
Στον ίδιο χώρο βρέθηκαν οι σκελετοί μιας 28χρονης γυναίκας και ενός 40χρονου άνδρα. Τα πόδια του άνδρα ήταν σπασμένα και τα χέρια τεντωμένα προς τα εμπρός, σαν να προσπαθούσε να προστατεύθει από άγνωστο κίνδυνο. Ένας άλλος σκελετός που βρέθηκε στο ίδιο κτίριο, είχε τόσο σοβαρές ζημιές που οι ερευνητές μόνο μπόρεσαν να προσδιορίσουν ότι ανήκει σε άνθρωπο.

Στο έδαφος της μινωικής Κρήτης οι ανθρωποθυσίες,σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα ευρήματα, ήταν μάλλον εξαίρεση παρά κανόνας. Μόνο στην εποχή της παρακμής και της αστάθειας οι ηγέτες προσπάθησαν να αποκτήσουν την εύνοια των θεών με ανθρωποθυσίες. Τις περισσότερες φορές θυσιάστηκαν παιδιά, αγόρια και κορίτσια, τα οποία πιθανότατα αποτέλεσαν τη βάση για το μύθο του Μινώταυρου.
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , , , , ,
ads here