Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012

Ανακαλύφθηκε ο αρχαιότερος τάφος των Μάγιας


Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος.Έναν από τους παλαιότερους γνωστούς τάφους των Μάγια ανακαλύφθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Τακαλίκ Αμπάτζ στη Γουατεμάλα και σύμφωνα με τις πρώτες ανάλυσεις χρονολογείται τουλάχιστον από το 400 π.Χ.
Στον τάφο βρέθηκε μια σειρά από κοσμήματα συμπεριλαμβανομένου και ενός περιδέραιου με μια ανθρώπινη φιγούρα που έχει κεφάλι γύπα, μια ένδειξη ότι ο ιδιοκτήτης του ήταν ένας άνθρωπος με υψηλό βαθμό.Ο τάφος δεν περιέχει υπολείμματα ανθρώπου , πιθανώς επειδή τα οστά έχουν αποσυντεθεί με την πάροδο του χρόνου.
Σε έναν υγρό και δασώδη τόπο,190 χλμ. από την Πόλη της Γουατεμάλας, βρίσκεται το αρχαιολογικό πάρκο Τακαλίκ Αμπάτζ, ένα όνομα που στη γλώσσα κουίκε σημαίνει "ανεγερμένη πέτρα" Σε αυτόν τον τομέα εδώ και δεκαετίες έχουν γίνει, και αλλά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα,κανένα όμως όπως ο τάφος του "βασιλιά γεράκι»,όπως ονομάστηκε.Ο τάφος είναι πλούσιος σε κτερίσματα που αποτελούνται από κοσμήματα μπλε νεφρίτη και ρούχα της καλύτερης ποιότητας.

Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, πρέπει να είναι η πιο σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στην Κεντρική Αμερική. «Φαίνεται να είναι ο τάφος ενός από τους πρώτους διοικητές των Μάγια στο Τακαλίκ Αμπάτζ κρίνοντας με βάση τον πλούτο νεφρίτη και τις προσφορές. Είναι ένα από τους λίγους τάφους Μάγια που αποτελούν σαφείς αποδείξεις της πολιτικής εξουσίας." Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ευρήματα που βρέθηκαν στο χώρο του "βασιλιά γεράκι" δείχνουν ότι η θέση σηματοδοτεί τη μετάβαση από τους Ολμέκους στους Μάγια και ότι, ίσως, ο "βασιλιάς γεράκι" συνέβαλε ώστε να καθοριστεί αυτή η αποφασιστική μετάβαση.  
 

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί επίσης να βοηθήσει να ξεκαθαρίσουμε και ένα άλλο ιστορικό αίνιγμα. Ο πολιτισμός του Τακαλίκ Αμπάτζ διήρκεσε περίπου 1.700 χρόνια και σύμφωνα με τους αρχαιολόγους οι κάτοικοι εγκατέλειψαν την πόλη το 900 μ.Χ., αλλά κανείς δεν μπόρεσε να εξηγήσει γιατί και πού πήγαν. Ελπίζουν ότι ο "βασιλιάς γεράκι" έχει δώσει την απάντηση. Ανάμεσα στα κοσμήματα που βρέθηκαν, υπάρχουν μερικά που απεικονίζουν έναν άνθρωπο-με κεφάλι γύπα, το οποίο υποδεικνύει ότι το θαμμένο πρόσωπο με κάποιο τρόπο συνδέονται με αυτά τα πουλιά. Οι επιστήμονες από τότε τον ονόμασα "K'utz Chman."
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , ,
ads here