Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Η εκπληκτική επιφάνεια του Ερμή.

Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος.
Ο Ερμής,όπως γνωρίζουμε ,ο πιο κοντινός πλανήτης στον 'Ηλιο  σχηματίστηκε  εντελώς υπό διαφορετικές συνθήκες από ό, τι τα άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού μας συστήματος.Στον σχηματισμό του Ερμή επέδραμαν ισχυροί παράγοντες, όπως η ισχυρή ζέστη και επίδραση της έλξης του Ήλιου. Επίσης μέχρι σήμερα οι επιστήμονες μελετούν τον πλανήτη έχουν αφιερώσει πολύ λιγότερη προσοχή από ότι στον Άρη, τον Δία, τον Κρόνο και την Αφροδίτη.

Μόνο πριν από οκτώ χρόνια,άλλαξαν τα πράγματα.Η NASA έστειλε
στον Ερμή το όχημα MESSENGER. Αυτό το διαστημόπλοιο ήταν το πρώτο που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τον Ερμή.




Η ανάλυση των δεδομένων που αποστέλλονται από τον ανιχνευτή αποκάλυψε ότι περίπου 6% της επιφάνειας του πλανήτη καλύπτεται από λάβα. Παρεμπιπτόντως, τα πεδία λάβας είναι κοινά για τους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος. Για παράδειγμα, ο νεαρός Άρης ήταν σχεδόν πλήρως καλυμμένα με ρεύματα λειωμένου βράχου και τώρα σε αυτόν τον πλανήτη υπάρχει το μεγαλύτερο ηφαίστειο του ηλιακού μας συστήματος,ο Όλυμπος,με διάμετρο περίπου 600 χιλιόμετρα και ύψος  25 χιλιόμετρα. Ωστόσο, μετά από ανάλυση 205 μετρήσεων της επιφάνειας του Ερμή με το φασματόμετρο ακτίνων Χ του MESSENGER, γίνεται σαφές ότι και αυτός ο πλανήτης δεν παρουσιάζει λιγότερο ενδιαφέρον.

Οι ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι η επιφάνειά του είναι πλούσια σε μαγνήσιο και θείο. Η σύνθεσή του μοιάζει ενστατικούς χονδρίτες, ένα σπάνιο είδος μετεωριτών που διαμορφώνεται στο εσωτερικό μέρος του ηλιακού μας συστήματος σε υψηλές θερμοκρασίες και έλλειψη οξυγόνου. Ίσως ο Ερμής σχηματίστηκε επίσης ως αποτέλεσμα της πρόσφυσης παρόμοιου υλικού με ενστατικούς χονδρίτες. Ίσως, όμως, ο Ερμής και οι χονδρίτες να έχουν κοινή πηγή.


Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι η περιοχή γύρω από τις βόρειες ηφαιστειακές πεδιάδες ,είναι διάσπαρτη με κρατήρες σε μεγάλο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μια πιο προχωρημένη ηλικία από την ηφαιστειακή κοιλάδα.
www.anexigita.com

www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες ,
ads here