Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Παράξενο παγωμένο στρώμα στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης.

Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος
Το διαστημικό σκάφος Venus Express παρατήρησε ότι η ανώτερη ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι πολύ ψυχρή περιοχή όπου ακόμη και το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να μετατραπεί σε χιόνι ή πάγο.

Όπως είναι γνωστό, η ατμόσφαιρα της Αφροδίτης είναι πολύ πυκνή και ζεστή. Υπάρχει πολύ διοξείδιο του άνθρακα και ο πλανήτης συχνά απεικονίζεται ως μια αφιλόξενη δίδυμη Γη. Ωστόσο,μετά την ανάλυση των δεδομένων που έχουν ληφθεί ύστερα από πέντε χρόνια παρατηρήσεων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι σε υψόμετρο 125 χιλιομέτρων στην ατμόσφαιρα, υπάρχει ένα πολύ κρύο στρώμα. Εδώ, η θερμοκρασία χαμηλώνει στους 175 βαθμούς Κελσίου.

Η ανακάλυψη κρύων περιοχων στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης έγινε κατά τον προσδιορισμό της συγκέντρωσης των μορίων του διοξειδίου του άνθρακα σε διαφορετικά ύψη από την επιφάνεια της Αφροδίτης.Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την διέλευση του φωτός μέσα από την ατμόσφαιρα της Αφροδίτης κατά μήκος του λεπτού ορίου μεταξύ ημέρας και νύχτας στις δύο πλευρές του πλανήτη.

Αν τα σύννεφα περιέχουν μικρά σωματίδια πάγου ή χιονιού διοξειδίου του άνθρακα,τότε αντανακλούν εύκολα το φως του ήλιου και ως εκ τούτου φαίνονται πιο φωτεινά.Το διαστημόπλοιο Venus Express παρατηρούσε πολύ συχνά φωτεινές περιοχές στην ατμόσφαιρα της Αφροδίτης. Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αιτία αυτού του φαινομένου δεν είναι πάντα η παρουσία του πάγου.'Ετσι οι ερευνητές χρειάστηκε να αναλύσει προσεκτικά τις εικόνες.

Η μελέτη έδειξε επίσης η ζώνη μεταξύ μέρας και νύχτας αποτελείται από δύο στρώματα. Σε αυτή την περίπτωση, η διαφορά θερμοκρασίας σε υψόμετρο 120 χιλιομέτρων μεταξύ του ψυχρού στρώματος της νύχτας και του καυτού της ημέρα είναι πολύ μεγάλη, έτσι ώστε η ζώνη να βρίσκεται πάντα σε ένα μεταβατικό στάδιο υπό την επίδραση και των δύο πλευρών. Παρόμοιο φαινόμενο δεν έχει παρατηρηθεί ούτε στη Γη,ούτε και στον Άρη και η αλήθεια είναι ότι σε αυτούς τους πλανήτες η ατμόσφαιρα έχει διαφορετική σύνθεση και πυκνότητα.
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , ,
ads here