Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τα βιοκαύσιμα μπορεί να αποδειχθούν πολύ χειρότερα από το πετρέλαιο


Για να είναι πραγματικά φιλικό για το περιβάλλον ένα καύσιμο δεν αρκεί καθόλου να είναι βιοκαύσιμο. Ελβετοί ερευνητές διεξήγαγαν μια διεξοδική ανάλυση κοινών τύπων καυσίμων και κατέληξαν σε ένα θλιβερό συμπέρασμα. Οι περισσότερες από τις σημερινές επιλογές  με την περήφημη "πράσινη" ετικέτα, δεν λύνουν το πρόβλημα ,απλά μετατόπιζουν το βάρος στους ώμους των άλλων." Έτσι, τα βιοκαύσιμα μπορούν να μειώσουν την ποσότητα του CO2 που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, αλλά προκαλούν μεγάλη βλάβη στους υδάτινους πόρους και το έδαφος. Και αυτό όπως λένε είναι η κορυφή του παγόβουνου.

Τα πιο φιλικά για το περιβάλλον στην κατάταξη βγήκαν η κοπριά και το πριονίδι, τα οποία μετατρέπονται σε μεθάνιο. Εξαιρετικό επίσης είναι το ζαχαροκάλαμο, από το οποίο προέρχεται η αιθανόλη . Αλλά ακόμα και αυτές οι μέθοδοι δεν είναι τόσο «πράσινες», όσο φαίνεται με την πρώτη ματιά. Έτσι, η οικολογική καταστροφή από το μεθάνιο που προκαλείται από την κοπριά και το πριονίδι είναι περίπου 40% μικρότερη από εκείνη που προκαλεί η πετρελαϊκή βιομηχανία. Ωστόσο, οι αριθμοί δεν εξαρτώνται μόνο από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται, αλλά επίσης από την τεχνολογία επεξεργασίας, την ακρίβεια εκτέλεσης της διαδικασίας,και την υπεύθυνη στάση των ανθρώπων. 

Οι θλιβερές στατιστικές 

Επιπλέον η αποψίλωση των δασών έχει ήδη εξελιχθεί σε πολύ σοβαρό πρόβλημα για τον κόσμο. Για παράδειγμα, η επεξεργασία της σόγιας για την παραγωγή βιοντίζελ αποτελεί από μόνη της ολόκληρο πρόβλημα, διότι οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου είναι δύο φορές περισσότερες από ό, τι η καύση των ορυκτών καυσίμων. Ενώ η σίκαλη, την οποία στις Ηνωμένες Πολιτείες μετατρέπουν σε αιθανόλη, έχει σοκάρει τους ερευνητές. Η περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από την εφαρμοσμένη τεχνολογία εκεί είναι ... 9 φορές μεγαλύτερη από ό, τι με το απλό πετρέλαιο ! ..

Οι επιστήμονες παραδέχονται ότι δεν έχουν ασχοληθεί με το βιοντίζελ αιθανόλης που παράγεται από φύκια. Θα το μελετήσουν αργότερα, αν και εκ των προτέρων πιστεύουν ότι η απόδοση θα είναι καλύτερη από ό, τι για το πριονίδι. Εν τω μεταξύ, οι επιστήμονες συμβουλεύουν τον κόσμο να σταματήσει και, τουλάχιστον, να απαρνηθεί τα «πράσινα» καύσιμα, το οποία γίνονται για τον πλανήτη μια άνευ προηγουμένου καταστροφή.

www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες
ads here