Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

Υπερευαίσθητη κάμερα σκοτεινής ενέργειας!

Γράφει ο ανεξήγητος.Η κάμερα  σκοτεινής ενέργειας κατασκευάστηκε για να να βοηθήσει τους αστρονόμους και αστροφυσικούς να κατανοήσουν γιατί το σύμπαν επιταχύνει καθώς διαστέλλεται. Δουλειά της είναι να ψάξει την σκοτεινή ενέργεια. Αυτό

Πρόκειται για μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή ικανή να λάβει αστρονομικές εικόνες πιο ισχυρές από ποτέ.Την περασμένη εβδομάδα πήρε τις πρώτες φωτογραφίες της, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Dark Energy Survey Collaboration, μια εταιρεία που δημιουργήθηκε για να μελετήσει  τη μυστηριώδη κοσμική επιτάχυνση.


Η μηχανή λειτουργεί όπως και κάθε άλλη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, μόνο που είναι πολύ μεγαλύτερη και πολύ πιο ευαίσθητη, λέει ο Josh Frieman του Πανεπιστημίου του Σικάγο, διευθυντής του έργου. Η κάμερα, στην πραγματικότητα, είναι τόσο μεγάλη όσο ένα τηλεφωνικός θάλαμος, έχει ανάλυση 570 megapixels, και είναι ικανή να ανιχνεύει το φωτεινή ακτινοβολία που εκπέμπεται από μία απόσταση ίση με 8 εκατομμύρια έτη φωτός.

Για την κατασκευή χρειάστηκαν οκτώ χρόνια δουλειάς από τους επιστήμονες και τους μηχανικούς του Fermi National Accelerator Laboratory σε Batavia, Illinois (Fermilab).Η κάμερα έχει τοποθετηθεί στο τηλεσκόπιο Victor M. Blanco del Cerro Tololo Inter-American Observatory (CTIO) στη Χιλή δεν είναι τυχαίο.
 Εκεί τα αστέρια λάμπουν με μια ασυνήθιστη λαμπρότητα στον ουρανό πάνω από τα βουνά της άγονης ερήμου Atacama της Χιλής.

η κάμερα σκοτειής ενέργειας
Από τη θέση αυτή, για τα επόμενα πέντε χρόνια, η φωτογραφική μηχανή θα πραγματοποιήσει την μεγαλύτερη έρευνα των γαλαξιών που έγινε ποτέ, την λεγόμενη Dark Energy Survey και θα εξετάσει 300 εκατ. γαλαξίες, 100 εκ. σμήνη γαλαξιών και 4 χιλιάδες σουπερνόβα. Περίπου το ένα όγδοο του ουρανού. Μόλις ταξινομηθούν αυτά τα ουράνια σώματα ανάλογα με την ηλικία τους, το σχήμα και την απόσταση από τη Γη, οι αστρονόμοι θα είναι σε θέση να κατανοήσουν καλύτερα πώς οι γαλαξίες δημιουργούν αναταράξεις και δίνες και επιταχύνουν με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, θα διευκρινιστεί η διαδικασία της διαστολής του Σύμπαντος και θα μάθουμε περισσότερα από για τη σκοτεινή ενέργεια.
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , ,
ads here