Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

EDT IFESTOS: Η πλωτή δεξαμενή που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα

Παρά τους δύσκολους καιρούς που περνάμε σαν λαός και σαν χώρα, κάποιοι βλέπουν ακόμα μακροπρόθεσμα και συνεχίζουν να κάνουν επενδύσεις.
Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Ν.Ε Πρωτέας του κ Τσάκου η οποία εκμεταλλευόμενη την έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα γύρω από τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Κύπρο, αποφάσισε να κατασκευάσει μια πλωτή δεξαμενή. Η παραγγελία δόθηκε στο ναυπηγείο του κ Γεωργίου Φραντζή στο Πέραμα για την κατασκευή της πλωτής δεξαμενής Ήφαιστος.

dexameni22

Με επενδύσεις σαν αυτή, δίνεται ζωή στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του Περάματος και βρίσκουν εργασία τεχνίτες όλων των ειδικοτήτων, δίνοντας τους την ευκαιρία να δείξουν για άλλη μια φορά τις μεγάλες δυνατότητες που έχει η ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη στο Πέραμα και οι οποίες παραμένουν ανεκμετάλλευτες. Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι είναι η πρώτη φορά που κατασκευάζεται τόσο μεγάλη πλωτή δεξαμενή από ιδιωτικά ναυπηγεία στην Ελλάδα. Οι μηχανουργικές κατασκευές έγιναν από το μηχανουργείο του Κυρίου Χρόνη Τουρλουμούση.
Η δεξαμενή Ήφαιστος έχει μήκος 66,60 μέτρα, πλάτος 31,50 μέτρα και θα μπορεί να σηκώσει βάρος 4000+ τόνων. Καθώς όποως αναφέραμε νωρίτερα στην Κύπρο υπάρχει έντονη δραστηριότητα γύρω από τα πετρελαϊκά κοιτάσματα, η δεξαμενή αυτή θα μπορεί να εξυπηρετεί 3 σκοπούς:
α) μπορεί να δουλέψει σαν κεσον, δηλ. να μεταφέρει τεράστια προκατασκευασμένα block (κενά στο εσωτερικό τους) στο σημείο που χρειάζονται`(ακόμη και για κατασκευή λιμανιών), να βυθιστεί και αφού αυτά επιπλέουν με ευκολία να τοποθετηθούν στη θέση τους,
β) μπορεί να δουλέψει σαν φορτηγίδα μεταφέροντας μεγάλα κομμάτια για τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις
γ) σαν πλωτή δεξαμενή, που μπορεί θα μπορεί να δεξαμενιστεί οποιοδήποτε πλωτό μέσο έως66 μ μήκος και 25 μ πλάτος .
Η κατασκευή της ξεκίνησε στης αρχές του 2014 και το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε η καθέλκυση της. Μία κατασκευή 2500 τόνων η οποία καθελκύστηκε επάνω σε 2 βάζα ταυτόχρονα λόγο μεγάλου πλάτους, την καθέλκυση της οποίας παρακολούθησαν η οικογένεια Τσάκου, φίλοι και συγγενείς. Το nautilia.gr παρακολούθησε τη ναυπήγηση της δεξαμενής από το ξεκίνημα της και φυσικά ήταν παρών και στην καθέλκυση της. Δείτε μοναδικές και εντυπωσιακές φωτογραφίες από την εξέλιξη της κατασκευής αλλά και το βίντεο της καθέλκυσης της.
Επιμέλεια:
Παντελής Φύσσας
Λεωνίδας Φύσσας
Βάσω Λέκκα
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες ,
ads here