Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Νησί Ναούρου-από τα πλουσιότερα κράτη σε κρανίου τόπο.


Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος
Το μικρό νησιωτικό έθνος του Ναούρου, μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες, ήταν ένα από τα πλουσιότερα στον κόσμο σε κατά κεφαλήν εισόδημα. Τώρα, αντίθετα, είναι  μία από τις φτωχότερες...

Το Ναούρου ήταν ένα συνηθισμένο τροπικό νησί με πυκνά δάση και θερμό κλίμα,στον Ειρηνικό Ωκεανό πολύ κοντά στον Ισημερινό. Όλο το χρόνο έχει καλοκαίρι, ένας τροπικός παράδεισος.


Αλλά κάποτε ανακαλύφθηκε ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του νησιού - αποδείχθηκε ότι τα βουνά που αποτελούν σχεδόν ολόκληρη την επιφάνειά του,είναι ασυνήθιστα πλούσια σε φωσφορίτες-μεταλλικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται ευρέως σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας όπως για παράδειγμα για την παραγωγή λιπασμάτων. www.anexigita.com Αυτά τα λιπάσματα είναι πολύ αποτελεσματικά στην αύξηση της αποδόσης πολύ για μια ποικιλία φυτικών ειδών.

Στις αρχές του 20ου αιώνα άρχισε στο Ναουρού η εξόρυξη φωσφορικού άλατος . Στο νησί άρχισαν να δουλεύουν ασταμάτητα εκσκαφείς και μεγάλα φορτηγά πλοία μετέφεραν συνεχώς στο εξωτερικό κομμάτια της επιφάνειάς του. Μέχρι το 1967, το Ναουρού ανήκε Αυστραλία, και οι νησιώτες δεν είχαν σχεδόν κανένα κέρδος από την εξόρυξη φωσφοριτών. www.anexigita.comΣτη συνέχεια, το νησί απέκτησε την ανεξαρτησία της και σε μόλις δύο χρόνια οι κάτοικοί του έγιναν μερικοί από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Μέχρι το 1970, ο μέσος μισθός στο νησί Ναούρου ήταν 4 φορές μεγαλύτερος από ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι Ναουρουανοί ξέχασαν τελείως να...δουλεύουν με όλο αυτό το χρήμα που έρεε. Πολλά παιδιά σταμάτησαν να πηγαίνουν στο σχολείο. Για ποιό λόγο να συνεχίσουν όταν οι γονείς δεν επιμένουν;Οι νησιώτες ξόδευαν χρήματα, κυρίως για τα ακριβά αυτοκίνητα, μηχανήματα, τρόφιμα και ταξίδια και προσέλαβαν υπαλλήλους από το εξωτερικό για να κάνουν τις δουλειές τους. Κάθε οικογένεια είχε 4-5 αυτοκίνητα. Και αν ένα αυτοκίνητο πάθαινε βλάβη το πετούσαν και αγόραζαν καινούριο.Μηχανικοί αυτοκινήτων στο νησί δεν υπήρχαν.

Λόγω της καθιστικής ζωής πολλοί νησιώτες άρχισαν να παχαίνουν γρήγορα. Ως αποτέλεσμα, το Ναουρού έσπασε όχι μόνο το ρεκόρ στα έσοδα, αλλά και στον αριθμό των ατόμων που πάσχουν από παχυσαρκία και διαβήτη,σε ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.


Αλλά μια τέτοια ανέμελη ζωή έπρεπε να τελειώσει κάποια στιγμή.Και η κατάληξη ήταν η εξής:απ'όπου είχε περάσει εκσκαφέας η επιφάνεια του νησιού μετατράπηκε σε ένα γυμνό βράχο και ακόμα χειρώτερα σε αιχμηρούς βράχους που μοιάζουν με κοραλλιά.

Σε αυτές τις πέτρες δεν μπορούν να φυτρώσει το δάσος,γιατί το έδαφος είναι γυμνό, δεν μπορούν να κατασκευάσουν τίποτα πάνω, πολύ αιχμηρό,δεν μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για τίποτα.www.anexigita.com Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο το νησί είναι όλο και λιγότερο κατάλληλο για ζωή . Στη δεκαετία του 1980 , η παραγωγή φωσφορικού άλατος είχε επιβραδυνθεί και μειώθηκε σημαντικά το εισόδημα στο Ναουρού .Οι νησιώτες συνειδητοποίησαν,ξαφνικά ότι ήδη το 90 % του δάσους είχε κοπεί και σχεδόν όλο το νησί είχε μετατραπεί σε μια άψυχη έρημο. .
Αλλά οι κατοίκοι του Ναούρου ήταν γίνει τόσο εξοικειωμένοι με τον νέο πλούτο τους που δεν ήταν τόσο εύκολο να το εγκαταλείψουν. Δεν ήξεραν κανένα άλλο τρόπο για να κερδίσουν χρήματα και έτσι συνέχισαν την παραγωγή φωσφορικών αλάτων , η οποία ήταν βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην οριστική καταστροφή του νησιού.

Στο τέλος, η τιμή των φωσφορικών πετρωμάτων στον κόσμο έπεσε.Σταδιακά εμφανίστηκαν νέοι τύποι λιπασμάτων και σε ορισμένες χώρες τώρα γενικά θέλησαν να απαγορεύσουν τα φωσφορικά λιπάσματα επειδή ρυπαίνουν το νερό αν πέσουν στα υδάτινα σώματα. Έτσι, ο εξσκαφέας έπαυσε να φέρνει το πρώην εισόδημα.Σήμερα σο νησί δεν έχουν μείνει χρήματα ούτα για να μαζευτούν τα σκουπίδια.Σκουριάζουν παλιά αυτοκίνητα που αγοράστηκαν κατά τη διάρκεια του πλούτου και εξακολουθούν να βρίσκονται σε πολλές χωματερές.


Οι περισσότεροι κάτοικοι δεν εργάζονται πουθενά στο Ναουρού. Ωστόσο,έχουν πολλά χρηματικά αποθέματα από τα χρήματα που κέρδισαν από την πώληση των φωσφορικών πετρωμάτων και συνεχίσουν να ξοδεύουν, χωρίς να κερδίζουν όμως από πουθενά.

Οι κάτοικοι του μικρού κράτους κάθονται και περιμένουν, πότε κάποιος θα βρει λύση τι πρέπει να κάνουν τώρα.

Η ιδέα για να φέρουν στο νησί χώμα από άλλες χώρες απέτυχε - όλα τα "ξένο" έδαφος ξεπλένεται από τους βράχους με τα πρωτοβρόχια .Το παλαιό έδαφος διατηρούνταν από το δάσος,τις ρίζες δέντρων, που τώρα στο νησί δεν έχει μείνει σχεδόν καθόλου.


Εμφανίστηκε κατόπιν μια νέα ιδέα -να ανατινάξουν το ανώτερο στρώμα των μυτερών βράχων στην επιφάνει και από κάτω πάλι να προσπαθήσουν να εξαγάγουν τα φωσφορικά άλατα .www.anexigita.com Παρά το γεγονός ότι ήδη σαφές εκ των προτέρων ότι αυτό δεν είναι μια πολύ καλή ιδέα , γιατί τελικά δεν θα λύσει το πρόβλημα , αλλά μόνο θα το καθυστερήσει.Επιπλέον τα φωσφορικά άλατα δεν αξίζουν πλέον τόσο πολύ και τα εκρηκτικά είναι ακριβά και επικίνδυνα. Οι συνέπειες μπορεί να είναι πολύ απρόβλεπτες.

Αν ενδιαφέρεστε για την ιστορία του νησιού Ναουρού , δείτε ένα απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ του Jacques Yves Cousteau " Ναούρου : Planet Rock" . Αυτή η ταινία έγινε το 1971 , όταν η παραγωγή των φωσφωριτών βρισκόταν ακόμα σε πλήρη εξέλιξη . Από τότε είχε γίνει σαφές σε τί θα οδηγήσει τελικά .



Ναούρου,το πιο χοντρό μέρος στον κόσμο.(βίντεο)


www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , , , ,
ads here