Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Η μεταμόσχευση κεφαλιού σε άνθρωπο, είναι εφικτή λένε οι επιστήμονες

Όλοι γνωρίζουμε την ιστορία τρόμου, του Φρανκεστάιν.  Όμως ούτε η συγγραφέας της νουβέλας, θα μπορούσε να φανταστεί πως ο τερατόμορφος ήρωας της, θα περάσει στο μέλλον, από την επιστημονική φαντασία στην πραγματικότητα.



Ο δρ. Sergio Canavero, ειδικός στην προηγμένη νευροχειρουργική, υποστηρίζει πως η πρόοδος στην κυτταρομηχανική και την νευρομηχανική, είναι τόσο μεγάλη, ώστε είναι δυνατή, θεωρητικά τουλάχιστον, η μεταμόσχευση ανθρώπινης κεφαλής…
Θα χρειαζόντουσαν 100 χειρούργοι και περίπου 36 ώρες ώστε να ολοκληρωθεί μια τέτοια πρωτοποριακή επέμβαση, σύμφωνα με τον κύριο Canavero. Βέβαια ο ίδιος σημειώνει πως το κόστος αυτής της μεταμόσχευσης θα μπορούσε να αγγίξει τα 10 εκ. ευρώ!
Η μεταμόσχευση έχει δοκιμαστεί κατά το παρελθόν, μόνο σε μαϊμούδες. Το 1970 το κεφάλι ενός μακάκου μεταμοσχεύθηκε στο σώμα ενός άλλου ζώου της ίδιας οικογένειας, σε ένα εργαστήριο στο Οχάιο, από τον νευροχειρούργο Robert White. Αν και το ζώο-Φρανκενστάιν, έζησε για 7 ημέρες, δεν μπορούσε να κινήσει το σώμα, από το κεφάλι και κάτω, καθώς δεν είχε αποκατασταθεί η σύνδεση με τη σπονδυλική στήλη.
Το 2010 επιχειρήθηκε μια ακόμη παρόμοια επέμβαση. Αυτή τη φορά το ζώο μπορούσε να μυρίσει, να ανοίξει τα μάτια του και να γεύεται το φαγητό του, όμως και πάλι έμενε παράλυτο, αφού τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης, δεν μπορούσαν να συνδεθούν με τον εγκέφαλο.
Όμως το μεγάλο εμπόδιο στην επιτυχημένη μεταμόσχευση ανθρώπινης κεφαλής, δηλαδή η πλήρης σύνδεση της σπονδυλικής στήλης, μπορεί να ξεπεραστεί, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη. Επιστήμονες κατάφεραν ήδη να επανασυνδέσουν τη σπονδυλική στήλη σε αρουραίους. Αυτό είναι που κάνει τον Canavero να υποστηρίζει πως είμαστε πλέον σε θέση να μεταμοσχεύουμε ανθρώπινα κεφάλια.
Η διαδικασία αν επιχειρηθεί σε ανθρώπους, θα έχει ως εξής: Τόσο ο δότης (κεφάλι), όσο ο λήπτης (σώμα) θα πρέπει να βρίσκονται σε νάρκωση. Το μόσχευμα θα πρέπει να βρίσκεται σε θερμοκρασία μεταξύ 12C και 15C. Οι χειρούργοι θα έχουν στη διάθεση τους περίπου μία ώρα, ώστε να απομακρύνουν τα κεφάλια από τα δυο σώματα και να συνδέσουν το μόσχευμα, στο σώμα του λήπτη. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να μείνει ζωντανός μόλις μια ώρα, χωρίς τη σταθερή ροή αίματος και οξυγόνου.
Ο Canavero εξηγεί πως η σπονδυλική στήλη θα πρέπει να κοπεί με εργαλεία ακριβείας και να επανασυνδεθεί με το κεφάλι μέσω μηχανικού συνδέσμου.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του γιατρού, η καρδιά θα τεθεί αυτόματα σε λειτουργία, μόλις συνδεθεί το κεφάλι στο σώμα.
Πηγή: 
Metro.co.uk
http://www.lifespeed.gr
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , ,
ads here