Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Ο Μαντ Μαξ στη Συρία: Αυτοσχέδιο τανκ στο οπλοστάσιο των ανταρτών


tank_syria
.Στέλιος Παπαναστασίου
Μοιάζει να βγήκε από ταινία του Μαντ Μαξ, όμως αυτό το αυτοσχέδιο τεθωρακισμένο όχημα είναι η τελευταία λέξη της πολεμικής τεχνολογίας στην υπηρεσία των Σύρων ανταρτών στην προσπάθειά τους να ανταπαντήσουν στα πυρά που δέχονται από τις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Το Σαμ 2, συναρμολογήθηκε σε μια μάντρα που είχαν καταλάβει οι αντάρτες, με βάση το σασί ενός ντιζελοκίνητου αυτοκινήτου και με λαμαρίνες από ένα παρακείμενο σκραπατζίδικο μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα.
Ίσως το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσα στις πολλές πατέντες που ενσωματώνει, φιγουράρει το τηλεχειριστήριο από την οικιακή βιντεοκονσόλα PlayStation, το οποίο χρησιμοποιεί ο πυροβολητής για να στοχεύει το οπλοπολυβόλο που είναι τοποθετημένο στην οροφή του τανκ.
tank_syria2
Μέσα στο κουβούκλιο που σχηματίζουν οι σκουριασμένες πλάκες από ατσάλι το πλήρωμα, που αποτελείται από έναν οδηγό και έναν σκοπευτή-πυροβολητή, κάθεται μπροστά από δύο επίπεδες οθόνες τηλεόρασης, οι οποίες τους μεταφέρουν την εικόνα του έξω περιβάλλοντος ανά πάσα στιγμή.
tank_syria3
Το πρόχειρα κατασκευασμένο τανκ κατευθύνεται τώρα προς το Χαλέπι προκειμένου να ενισχύσει την επίθεση των ανταρτών που μέχρι τώρα πλήττονταν από τα πανίσχυρα τανκ Τ-72 του καθεστώτος Άσαντ.
Αν και το Σαμ 2, θα έχανε κατά κράτος σε μια μάχη με τα ρωσικής προέλευσης και κατασκευής τανκς Τ72, κρύβει ακόμα μερικούς άσσους στο μανίκι του.
Η πλήρης θωράκιση του οχήματος από ελαφρύ χάλυβα μήκους 4 και πλάτους 2 μέτρων, σε συνδυασμό με το οπλοπολυβόλο των 7.62 χιλιοστών που ελέγχεται μέσα από την καμπίνα θα κάνουν πιο δύσκολα τα πράγματα για τις δυνάμεις του Άσαντ στην προσπάθειά τους να κάμψουν την αντίσταση των ανταρτών.
Επίσης είναι εξοπλισμένο με πέντε κάμερες: τρεις μπροστά, μία πίσω και άλλη μία τοποθετημένη πάνω στο οπλοπολυβόλο. Το πλήρωμα του θωρακισμένου οχήματος απολαμβάνει πλήρους προστασίας, με τον οδηγό να μανουβράρει το τανκ παρακολουθώντας την οθόνη που του μεταφέρει την εικόνα που λαμβάνουν οι εξωτερικές κάμερες. Ο σκοπευτής-πυροβολητής, που κάθεται δίπλα στον οδηγό, μπορεί να ενεργοποιήσει το οπλοπολυβόλο βλέποντας μέσα από μια άλλη οθόνη και να στοχεύσει ή/και να πυροβολήσει πατώντας τα πλήκτρα του τηλεχειριστηρίου με το οποίο είναι συνδεδεμένο.
tank_syria4
Τα μεταλλικά τοιχώματα του είναι πάχους 2.5 εκατοστών και πιστεύεται ότι αντέχουν πυρά από πυροβόλα με διάμετρο μέχρι 23χιλιοστα. Στην περίπτωση όμως που το όχημα προσβληθεί από πυραυλοκίνητη χειροβομβίδα ή βλήμα άρματος μάχης οι συνέπειες για το πλήρωμα θα είναι ολέθριες.
«Την ιδέα είχε πρώτος ο αδερφός μου, που είναι εκπαιδευμένος μηχανικός. Πήραμε ένα αυτοκίνητο, αφήσαμε τον κινητήρα ντίζελ που είχε πάνω στο σασί και αρχίσαμε να τον δουλεύουμε», δήλωσε ο Αμπουντ, από το ελεγχόμενο από τους αντάρτες κέντρο του Μπισκατίν, λίγα χιλιόμετρα έξω από το φλεγόμενο Χαλέπι.
«Χωρίς να υπολογίζουμε το οπλοπολυβόλο, το όχημα κόστισε περίπου 10.000 δολάρια», πρόσθεσε. Το Σαμ 2, όπως άλλωστε δηλώνει και η ονομασία του, αποτελεί μια βελτιωμένη έκδοση του προηγούμενου μοντέλου. Το πρώτο όχημα προστάτευε τον οδηγό, όμως το υπόλοιπο πλήρωμα ήταν εκτεθειμένο στα εχθρικά πυρά.


www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες ,
ads here