Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν σε μία σπηλιά στη Γερμανία ερωτικά σχέδια στα βράχια από τη Λίθινη Εποχή.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, τα έργα της πρωτόγονης τέχνης υπολογίζονται σε 12.000 χρόνων.
Σύμφωνα με την Ντόιτσε Βέλλε το σπήλαιο που είναι περίπου 5 μέτρα, άνοιξε το 1991, αλλά τα σχέδια επί των τοιχωμάτων του, έχουν επιβεβαιωθεί τελευταία. Για την πληρέστερη έρευνα οι αρχές δεν έδωσαν πληροφορίες για δημοσίευση, γιατί υπήρχε φόβος από τη συρροή τουριστών να βλαφτούν οι εικονογραφήσεις στους βράχους του σπηλαίου.
Η σιωπή έσπασε τις προάλλες όταν η εφημερίδα Die Zeit δημοσίευσε πληροφορίες για τα ευρήματα και ανέφερε ότι πρόκειται για έργα τέχνης των ανθρώπων που έζησαν πριν από 10 έως 12 χιλιάδες χρόνια.
Πρόκειται για τα αρχαιότερα δείγματα τέχνης των σπηλαίων στην Κεντρική Ευρώπη, τόνισε η Beate Zarges από Διεύθυνση Μνημείων του Κράτους. Οι επιστήμονες που τα εξέτασαν έβγαλαν το συμπέρασμα ότι οι βραχογραφίες δημιουργήθηκαν περί το 10 χιλιάδες π.Χ.
Οι απεικονίσεις παρουσιάζουν σχέδια που μοιάζουν με ανθρώπινα γεννητικά όργανα. Αυτό, όπως υποθέτουν οι επιστήμονες, θα μπορούσε να εμπνεύσει τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν πρωτόγονες ροκ ‘γκραβούρες’ από τα ίδια θέματα.
Το σπήλαιο βρίσκεται στη Βαυαρία, αλλά οι αρχές δεν ανέφεραν την τοποθεσία του μέχρι να τελειώσει η έρευνα.
Βραχογραφίες έχουν ανακαλυφθεί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδίως στη νότια Γαλλία και τη βόρεια Ισπανία. Αλλά αυτό «είναι το πρώτο γνωστό σπήλαιο με ιστορική σημασία», λέει η Κρατική Υπηρεσία της Βαυαρίας για την προστασία των μνημείων.
Ο γεωλόγος και αρχαιολόγος Bernhard Hack ο οποίος ερεύνησε το σπήλαιο, διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι των σπηλαίων της Λίθινης Εποχής έδιναν στο χώρο ιδιαίτερη σημασία και αυτό το σπήλαιο ίσως έπαιζε ρόλο εορταστικό της γονιμότητας ή πραγματοποιούνταν εκεί ορισμένες μαγικές τελετουργίες.
Η εξήγηση αυτή υποστηρίζεται από την απλοποιημένη αναπαράσταση του γυναικείου σώματος επί των τοιχωμάτων του σπηλαίου.
Ωστόσο, ο Sebastian Sommer από την Υπηρεσία των Μνημείων της Βαυαρίας τονίζει ότι δεν είναι σαφές τι αναπαριστούσε η πρωτόγονη τέχνη.
«Το τι πίστευαν οι άνθρωποι και πως συμπεριφέρονταν, πριν από 12 χιλιάδες χρόνια, είναι πολύ δύσκολο να κατανοηθεί σήμερα», συμπέρανε.
Η έρευνα συνεχίζεται μέχρι να δοθεί η επικρατέστερη εξήγηση.
www.anexigita.com
Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες Γερμανία, τοιχογραφίες