Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ανακάλυψη περιπλανώμενου πλανήτη χωρίς μητρικό άστρο.


 Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος.Ανακαλύφθηκε ένας περιπλανώμενος πλανήτης, ένας “ άστεγος” πλανήτης,ο οποίος δεν έχει κανένα κοσμικό αστέρι γύρω από το οποίο να κινείται σε τροχιά: .Ο νέος πλανήτης ονομάστηκε CFBDSIR2149 και εντοπίστηκε από μια διεθνή έρευνα που συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ.Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics και όπως δήλωσε ο Etienne Artigau, ένας από τους επικεφαλής της έρευνας ,''παρά το γεγονός ότι οι θεωρητικοί είχαν προβλέψει εδώ και καιρό την ύπαρξη τέτοιων κρύων και νεαρών πλανητών ,μέχρι τώρα δεν είχαν παρατηρηθεί''

Τα τελευταία χρόνια, οι αστρονόμοι κατάφεραν να εντοπίσουν ένα μεγάλο αριθμό από «ψυχρά» και ”μοναχικά” αντικείμενα , αλλά αυτά ήταν κυρίως καφέ νάνοι, ένα είδος αστεριών που «απέτυχαν», επειδή ήταν πάρα πολύ μικρά για να ξεκινήσουν πυρηνικές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους.

Αντ 'αυτού ο CFBDSIR2149 έχει ταξινομηθεί ως πλανήτης, επειδή οι ​​διαστάσεις του είναι πολύ πιο μικρές σε σχέση με το όριο μεγέθους που καθορίζει τους καφέ νάνους.


Χάρη στις πληροφορίες που παρέχονται από διάφορα τηλεσκόπια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο πλανήτης φαίνεται να άρχισε την περιπλάνησή του μεταξύ 50 και 120 εκατομμύρια χρόνια πριν, με μια θερμοκρασία περίπου 400 βαθμών Κελσίου και μια μάζα από τέσσερις έως επτά φορές αυτή του Δία. Πιθανολογείται ότι ο CFBDSIR2149 ξέφυγε από την έλξη του μητρικού αστεριού του,που ίσως είναι ένα από τα τριάντα αστέρια της ομάδας ΑΒ Doradus.







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , ,
ads here