Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Νέο ρεκόρ τηλεμεταφοράς!


Γράφει ο ανεξήγητος.Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε το πείραμα τηλεμεταφοράς δύο φωτονίων σε απόσταση 143 χιλιομέτρων ανάμεσα στα δύο νησιά των Καναρίων το Λα Πάλμα και την Τενερίφη σπάζοντας το παγκόσμιο ρεκόρ τηλεμεταφοράς.Το όλο εγχείρημα οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής και Πληφορορικής της Βιέννης.

Το πείραμα φυσικά δεν αφορούσε την τηλεμεταφορά ύλης όπως βλέπουμε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας αλλά την τηλεμεφορά φωτονίων.Η απόσταση των 143 χιλιομέτρων εκτός του ότι είναι η μεγαλύτερη που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα είναι σημαντική και για έναν άλλο λόγο.Είναι η μικρότερη δυνατή απόσταση δορυφόρων σε τροχιά γύρω από τη Γη και επίγειους σταθμούς.


Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα χρησιμποιήθηκε ένας αλγόριθμος,ο λεγόμενος αλγόριθμος σύμπτωσης,ο οποίος συγχρόνισε και μέτρησε την μεταφορά των φωτονίων ανάμεσα στα δύο σημεία.(www.anexigita.com)Προβλήματα στις ακριβείς μετρήσεις δημιούργησαν οι ατμοσφαιρικές συνθήκες,η σκόνη προερχόμενη από τη Σαχάρα,και χρησιμοποιήθηκαν επιπλέον πόροι για τον καθαρισμό των δεδομένων και την πιο ακριβή μέτρηση.

Το επόμενο βήμα θα είναι η τηλεμεταφορά φωτονίων σε δορυφόρο.Η τηλεμεταφορά σε δορυφόρο δεν παρουσιάζει τέτοια προβλήματα αφού η ατμόσφαιρα καθαρίζει όσο ανεβαίνουμε.

Το επίτευγμα αυτό ανοίγει τον δρόμο για την ανάπτυξη τεχνολογιών κβαντικής επικοινωνίας τόσο μεταξύ επίγειων σταθμών όσο και μεταξύ Γης και διαστήματος ενώ αναμένεται να έχει ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών όπως το διαδίκτυο,οι κβαντικοί υπολογιστές,οι ασφαλείς και ταχύτατες τηλεπικοινωνίες.

www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες ,
ads here