Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Πρόβα εκτόξευσης του Bepicolombo για τον Ερμή.

Η ευρωπαϊκή αποστολή που θα εξερευνήσει τον Ερμή.


Γράφει ο ανεξήγητος
Η πρώτη ευρωπαϊκή αποστολή που έχει σχεδιαστεί για να εξερευνήσει τον Ερμή ακούει στο όνομα BepiColombo και έχει περάσει από τον έλεγχο καταλληλότητας για την εκτόξευση, ο οποίος προσομοιώνει τις έντονες δονήσεις του οχήματος κατά τη διάρκεια της προώθησης για το διάστημα. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στο Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας (ESTEC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) στο Noordwijk της Ολλανδίας.

Η BepiColombo είναι μια κοινή αποστολή μεταξύ της ESA και της ιαπωνικής Υπηρεσίας Διαστήματος (JAXA) με σκοπό να διερευνήσει τις ιδιότητες του αινιγματικού Ερμή, του πιο κοντινού πλανήτη στον Ήλιο  και περιλαμβάνει δύο οχήματα: το Mercury Planetary Orbiter και το Mercury Magnetospere Orbiter της ESA που κατασκευάζεται στην Ιαπωνία. Στις δοκιμές  συμπεριλήφηκαν και  οι δύο ανιχνευτές και η μονάδα μεταφοράς, που ονομάζεται Mercury Transfer Module, η οποία θα  μεταφέρει τον εξοπλισμό μέχρι τον πλανήτη και θα τον ελευθερώσει μόνο αφού φτάσουν στον προορισμό τους, καθώς εισέρχονται στην τροχιά του Ερμή.

Κατά τη διάρκεια των δοκιμών οι τρεις ενότητες δονήθηκαν τεχνητά με τέτοιο τρόπο ώστε να  μιμούνται τις δονήσεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εκτόξευσης πάνω σε έναν πυραύλο Ariane 5.Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για το 2015. Κάθε δοκιμή διήρκεσε 2,5 λεπτά.

Άλλες μηχανικές δοκιμές προσομοίωσης  ήταν  η έκθεση του αεροσκάφους στον τεράστιο θόρυβο από τον πύραυλο, το κενό του διαστήματος και  θερμοκρασίες άνω των 450 βαθμών στις οποίες θα υποβληθούν οι  ανιχνευτές όταν εισέλθουν στην τροχιά του Ερμή. Η δοκιμή  επίσης έδωσε στοιχεία του σοκ που παράγεται κατά τη διάρκεια του διαχωρισμού του BepiColombo από την εκτοξευτή, των επιμέρους ενοτήτων της αποστολής και τη λειτουργία των ηλιακών συλλεκτών και κεραιών.

 Η άφιξη του BepiColombo στον Ερμή έχει προγραμματιστεί για το 2022. Τα δύο διαστημόπλοια θα μελετήσουν τη σύνθεση,τη γεωφυσική, την ατμόσφαιρα, το μαγνητικό πεδίο και τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη.
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες ,
ads here