Κυριακή 3 Ιουνίου 2012

Αγαλμάτινα κεφάλια θεών στο όρος Νέμρουτ.


Το Νέμρουτ είναι ένα ψηλά βουνό με με υψόμετρο 2.134 μέτρα ,σχεδόν όσο ο Όλυμπος και βρίσκεται 40 χιλιόμετρα βόρεια της κωμόπολης Kahta, κοντά στο Adıyaman της Τουρκίας. Στην κορυφή του βουνού ο βασιλιάς Αντίοχος Ι Θεός της Κομμαγηνής έχτισε το 63 π.Χ. το ταφικό του ιερό, μαζί με τεράστια αγάλματα (8-9 μέτρα ύψος) του εαυτού του, δύο λιοντάρια,δύο αετούς και διάφορες ελληνικούς και περσικούς θεούς, όπως ο Ηρακλής, ο Δίας-Ορομάσδης (που σχετίζεται με τον περσικό θεό Ahura Mazda),την Τύχη και τον Απόλλωνα-Μίθρα.

Τα αγάλματα αυτά ήταν κάποτε στη ολόκληρα και κάθονταν στους θρόνους τους στη σειρά, με τα ονόματα του κάθε θεού χαραγμένα πάνω τους. Τα κεφάλια των αγαλμάτων σήμερα βρίσκονται διάσπαρτα σε όλη την περιοχή.Από τις ζημιές που έχουν στα κεφάλια (κυρίως στις μύτες) συμπερένεται ότι προκλήθηκαν από καιά τη διάρκεια της εικονομαχίας στο Βυζάντιο.

Ο τάφος ανασκάφηκε το 1881 από τον Karl Sester, έναν μηχανικό από τη Γερμανία. Μεταγενέστερες ανασκαφές έχουν αποτύχει να αποκαλύψουν τον τάφο του ίδιου του Αντίοχου. Ωστόσο, αυτό εξακολουθείται να πιστεύεται ότι αυτός είναι και ο τόπος της ταφής του. Το 1987 το βουνό Νέμρουτ αναδείχτηκε σε τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Τα αγάλματα δεν έχουν αποκατασταθεί ακόμη στην αρχική τους θέση, αν και αυτό δεν θα ήταν δύσκολο να γίνει.



Ο Αντίοχος ο 1ος

Προσθήκη λεζάντας



www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , , ,
ads here