Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Η δικαιοσύνη αλά νορβηγικά.Σε ποιά φυλακή θα μπει ο μακελάρης της Νορβηγίας (φωτο)


Ο δολοφόνος από Μπέρινγκ της Νορβηγίας Anders Breivik, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους, θα φυλακισθεί σε μια χώρα όπου το σωφρονιστικό σύστημα έχει μία από τις πιο προοδευτικές φυλακές στον κόσμο, όπου οι κρατούμενοι χρησιμοποιούν κάμερες,τηλεοράσεις επίπεδης οθόνης, φριτέζες, και έπιπλα γνωστών σχεδιαστών ...



Το συγκρότημα των φυλακών  βρίσκεται σε 75 στρέμματα μέσα σε ένα γραφικό δάσος στη νοτιοανατολική Νορβηγία και κόστισε πάνω από 252 εκατομμύρια δολάρια.Για το χτίσιμό  χρειάστηκαν πάνω από δέκα χρόνια και  τον Απρίλιο του 2010 άρχισε να λειτουργεί.Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί για 248 τροφίμους.




Αυτή είναι η δεύτερη μεγαλύτερη φυλακή της Νορβηγίας και χτίστηκε με βάση  την αρχή ότι "στις φυλακές  ο δράστης πρέπει να είναι σε θέση να κάνει μια προσωπική προσπάθεια για να αλλάξει η τον εγκληματικό του χαρακτήρα.



Στη φυλακή,υπάρχει ένα τέλειο γυμναστήριο ...
 



τοίχος αναρριχήσεων...




πεντακάθαρος αέρας...


Σπιτάκια δύο υπνοδωματίων  που βρίσκονται χωριστά από την κύρια εγκατάσταση όπου οι κρατούμενοι μπορούν να διανυκτερεύσουν με τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια μίας επισκέψης.



οικολογικά υλικά...
 




Στην αυλή των φυλακών, οι φυλακισμένοι μπορούν να δουν στον τοίχο αυτά τα στένσιλ  δημιουργίες  του καλλιτέχνη Dolk. 




Οι φρουροί κινούνται μέσα στη φυλακή άοπλοι και συχνά ασχολούνται με τον αθλητισμό ή γευματίζουν  με τους εγκληματίες τους οποίους έχει ανατεθεί να παρακολουθούν. Το ήμισυ του προσωπικού των φυλακών είναι γυναίκες. Η πολιτική αυτή βασίζεται σε μελέτες που δείχνουν ότι η παρουσία των γυναικών προκαλεί λιγότερη επιθετικότητα.




Υπάρχουν στοιχεία ότι η νορβηγική προσέγγιση δουλεύει και μόνο περίπου το 20 τοις εκατό των παραβατών ξαναγυρνά πίσω στη φυλακή.






Όπως λένε οι αρχές: «στο νορβηγικό σωφρονιστικό σύστημα δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και το σεβασμό. Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους την εμπιστοσύνη που μέσω της εκπαίδευσης και της εργασίας θα μπορέσουν να παραμείνουν μεταξύ των απλών ανθρώπων. "


Να περνούσε έτσι και ο Άκης...

www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , , ,
ads here