Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Ο εκπληκτικός εξοπλισμός του αρειανού ρόβερ Curiosity


 Ένα εργαστήριο άνευ προηγουμένου


Γράφει ο ανεξήγητος
Το Curiosity (περιέργεια) της ΝΑΣΑ είναι ένας πραγματικός γίγαντας μεταξύ των ρόβερ που έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται στην επιφάνεια άλλων πλανητών. Και στην πραγματικότητα τουλάχιστον δύο φορές μεγαλύτερο και πάνω από πέντε φορές βαρύτερο από οποιαδήποτε άλλο ρόβερ που πήγε στον Άρη.

Με μήκος τρία μέτρα και πλάτος ένα μέτρο και μισό,το Curiosity είναι σε θέση να κινείται αυτόνομα στο ανώμαλο έδαφος του κόκκινου πλανήτη με τους έξι τροχούς του,οι οποίοι  καλύπτουν κατά μέσο όρο 90 μέτρα σε μια ώρα και είναι ικανοί να υπερνικήσουν εμπόδια έως 75 εκατοστά ύψος. Μηχανικοί της NASA προβλέπουν ότι αυτά τα δύο χρόνια λειτουργίας για τα οποία έχει σχεδιαστεί, θα ταξιδέψει συνολικά 19 χιλιόμετρα. Η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι μια θερμοηλεκτρική γεννήτρια, η οποία λειτουργεί με τη μετατροπή της θερμότητας σε ενέργεια που παράγεται από τη ραδιενεργό διάσπαση του πλουτωνίου-238, το ίδιο σύστημα που χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του '70 για τους ανιχνευτές του Viking της NASA.

Η Περιέργεια έχει σχεδιαστεί για να αντέχει στις μεγάλες μεταβολές θερμοκρασίας που επικρατούν στον Άρη και οι οποίες μπορούν να κυμαίνονται από συν 30 μέχρι τους μείον 127 βαθμούς. Για το σκοπό αυτό το εργαστήριο του ρόβερ είναι εξοπλισμένο με ένα σύστημα ρύθμισης της θερμότητας ικανό να ρυθμίσει τη θερμοκρασία των οργάνων προκειμένου να εξασφαλιστεί η βέλτιστη λειτουργία. Το rover έχει δύο πανομοιότυπους υπολογιστές, (Rover Compute Element),ο ένας από τους οποίους λειτουργεί σαν κύριος, ενώ ο άλλος είναι εφεδρικός, έτοιμος να αναλάβει δράση σε περίπτωση προβλημάτων του πρώτου. Η επικοινωνία με τη Γη είναι δυνατή χάρη σε τρεις δορυφόρους που αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε τροχιά γύρων από τον Άρη,οι Mars Odyssey και Μαρ Reconnaissance Orbiter (MRO) της NASA καθώς και ο Mars Express, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).
Οι κάμερες του Ciuriosity.
Το Κιουριόσιτι είναι εξοπλισμένο με πολλές κάμερες με διαφορετικά χαρακτηριστικά και επιδόσεις. Οι κυριότερες από αυτές είναι:
  • MastCam, με δύο φακούς,η οποία είναι σε θέση να παρέχει εικόνες με πραγματικά χρώματα.
  • (Mars Hand Lens Imager), που αποτελείται από μια κάμερα τοποθετημένη στο ρομποτικό βραχίονα του ρόβερ ικανή να συλλάβει μικροσκοπικές λεπτομέρειες πάνω στους βράχους και το έδαφος.
  • Mardi (Mars Descent Imager) μπήκε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια της καθόδου του Curiosity στον Άρη και έχει ως αποστολή την πλήρη χαρτογράφιση της περιοχής γύρω από το σημείο προσγείωσης.
  • ChemCam ChemCam (Χημική φωτογραφική μηχανή) αποτελείται από ένα λέιζερ ικανό να χτυπήσει βράχους σε μια επιφάνεια τόσο μικρή όσο ένα κεφάλι καρφίτσας, μετρέποντας την ύλη σε αέριο, του οποίου το φάσμα αναλύεται από την ChemCam για να προσδιορίσει τα στοιχεία που το συνθέτουν. Χάρη σε αυτές τις στιγμιαίες αναλύσεις,το κιουριόσιτι θα επιλέξει τις πιο ενδιαφέρουσες περιοχές για να εξερευνήσει μέσα σε ακτίνα επτά μέτρων, σκάβοντας το έδαφος ή τη συλλογή των δειγμάτων στην επιφάνεια?
  • Hazcams (κάμερες αποφυγής κινδύνου) είναι κάμερες εγκατεστημένες στις τέσσερις γωνίες του rover για να το βοηθήσει να αποφεύγει εμπόδια.

  • Navcams (Κάμερες πλοήγησης) είναι μηχανές που βοηθούν το ρόβερ για να έχειμια πανοραμική θέα της περιοχής για να εξερεύνηση και με τον τρόπο αυτό συλλέγει χρήσιμες πληροφορίες για να το πού θα κινηθεί.


'Οργανα για την μελέτη του αρειανού περιβάλλοντος.:

Apxs (φασματόμετρο σωματιδίων-Α και ακτίνων Χ). Το φασματόμετρο έχει σχεδιαστεί για να αναλύει τη σύνθεση δειγμάτων εδάφους και βράχου.

Chemin (όργανος Χημείας και Ορυκτολογίας): είναι ο φασματογράφος που επιτρέπει τη μελέτη των αρειανών ορυκτών μέσω ανάλυσης της κρυσταλλικής δομής τους με ακτίνες-Χ.

Sam (Ανάλυση δειγμάτων στον Άρη): Αυτό το εργαλείο αναλύει οργανικές ουσίες και τα αέρια στην ατμόσφαιρα,το έδαφος και τους βράχους.

Rad (ανιχνευτής ακτινοβολίας αξιολόγησης) είναι ένα από τα πρώτα όργανα που τέθηκε σε λειτουργία αμέσως μετά την άφιξη του Curiosity στον Άρη και έχει ως αποστολή την ανάλυση της ακτινοβολίας στην επιφάνεια, παρέχοντας πολύτιμα δεδομένα για τις μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές στον Άρη.

Dan (δυναμικό Albedo νετρονίων). Επιτρέπει να μετρηθεί η παρουσία υδρογόνου,πάγου ή νερού κοντά στην επιφάνεια του Άρη.

Rems (σταθμός περιβαλλοντικού ελέγχου) είναι ο μετεωρολογικός σταθμός του Curiosity, ο οποίος μετρά την ατμοσφαιρική πίεση, σχετική υγρασία, ένταση και διεύθυνση ανέμου,τη θερμοκρασία του αέρα και του εδάφους καθώς και τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Medli (MSL όργανα εισόδου,καθόδου και προσγείωσης) ,εγκατεστημένα στην ασπίδα που προστάτεψε το κουριόσιτι κατά τη διάρκεια της καθόδου στην επιφάνεια του Άρη και παρέσχε ζωτικής σημασίας στοιχεία για την μελέτη της ατμόσφαιρας του Άρη.
Είναι ότι καλύτερο και περισσότερο εξοπλισμένο όχημα έχει στείλει μέχρι σήμερα η ΝΑΣΑ στον Κόκκινο Πλανήτη.Αναμένουμε τα αποτελέσματα των πρώτων αναλύσεων και καινούριες ανακαλύψεις!

www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , , ,
ads here