Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Νέο υλικό κλέβει το οξυγόνο από τον αέρα: Μια κουταλιά απορροφά όλο το οξυγόνο σε ένα δωμάτιο.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας έχουν συνθέσει κρυσταλλικά υλικά που μπορούν να δεσμεύονται και να αποθηκεύουν οξυγόνο σε υψηλές συγκεντρώσεις.Μόνο ένα κουτάλι της ουσίας είναι αρκετό για να απορροφήσει όλο το οξυγόνο σε ένα δωμάτιο. Το αποθηκευμένο οξυγόνο μπορεί να απελευθερώνεται και πάλι, όταν και όπου χρειάζεται.

"Στο εργαστήριο, είδαμε πώς το υλικό αυτό πήρε το οξυγόνο από τον αέρα γύρω μας», λέει η Christine McKenzie.

Το νέο υλικό είναι κρυσταλλικό , και χρησιμοποιώντας την περίθλαση ακτίνων-Χ , οι ερευνητές μελέτησαν τη διάταξη των ατόμων στο υλικό όταν γέμισε με οξυγόνο , και όταν έχει αδειάσει από το οξυγόνο .

Professor Christine McKenzie (center in photo) 

Το οξυγόνο έρχεται και πηγαίνει σε πολλά μέρη
Το γεγονός ότι μια ουσία μπορεί να αντιδράσει με το οξυγόνο δεν αποτελεί έκπληξη..

" Μια σημαντική πτυχή αυτού του νέου υλικού είναι ότι δεν αντιδρά μη αντιστρεπτά με το οξυγόνο -. Παρόλο που απορροφά οξυγόνο σε μια λεγόμενη εκλεκτική διαδικασία chemisorptive
Το υλικό  μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε να το αποθηκεύσουμε και να το μεταφέρουμε  σαν ένα στερεό τεχνητό αιμοσφαιρίνης, "λέει ο Christine McKenzie..

Οι ερευνες δείχνουν ότι η ουσία μπορεί να απορροφήσει και να δεσμεύσει οξυγόνομια συγκέντρωση 160 φορές υψηλότερη από τη συγκέντρωση στον αέρα γύρω μας .
" Είναι επίσης ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι το υλικό μπορεί να απορροφήσει και να απελευθερώσει το οξυγόνο αρκετές φορές , χωρίς να χάνει την ικανότητα . Είναι σαν βυθίζουμε ένα σφουγγάρι στο νερό , πιέζοντας το νερό έξω από αυτό και να επαναλάβετε τη διαδικασία πάνω και πάλι , » λέει η Christine McKenzie .

Μόλις  απορροφηθεί το οξυγόνο,  μπορείτε να κρατήσετε αποθηκευμένα στο υλικό μέχρι να θέλετε να το απελευθερώσει. Το οξυγόνο μπορεί να απελευθερώνεται με ήπια θέρμανση του υλικού ή υποβολή αυτού σε χαμηλές πιέσεις οξυγόνου.
" Βλέπουμε την απελευθέρωση του οξυγόνου , όταν το υλικό θερμαίνεται , και είδαμε , επίσης, όταν εφαρμόζουμε κενό Αναρωτιόμαστε τώρα αν το φως μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως έναυσμα για το υλικό για να απελευθερώσει το οξυγόνο -. Αυτή η προοπτική σε thefield της τεχνητής φωτοσύνθεσης όλο και περισσότερο , " δήλωσε ο Christine McKenzie .

Το βασικό στοιχείο αυτού του νέου υλικού είναι το στοιχείο κοβάλτιο , το οποίο είναι συνδεδεμένο με ένα οργανικό μόριο που σχεδιάστηκε .

Το υλικό σχεδιάστηκε και συντέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας .Κάποιοι των μετρήσεων απορρόφησης του φυσικού αερίου έγιναν με ειδικό εξοπλισμό με συναδέλφους από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ , Αυστραλία .

www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες
ads here