Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Στα εφτά μέτρα το μυστικό της Αμφίπολης!

Το πότε θα ολοκληρωθούν οι ανασκαφές στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη είναι ακόμη άγνωστο καθώς ο τάφος κρύβει ακόμη πολλά μυστικά και μάλιστα, όπως αποδεικνύεται σε μεγάλο βάθος. Όπως αναφέρουν οι αρχαιολόγοι υάρχουν «μαύρες τρύπες», ακόμη και μόλις στα περίπου 23 μέτρα της ήδη διανυθείσας διαδρομής εντός του μνημείου, με πιο χαρακτηριστική αυτή του τρίτου θαλάμου. Κάτω από τους όγκους της αμμώδους επίχωσης, το βάθος του συγκεκριμένου χώρου παραμένει απροσμέτρητο.

Το χειροκίνητο γεωτρύπανο με το οποίο ο γεωλόγος αποπειράθηκε να ανιχνεύσει το ύψος του τρίτου ταφικού δωματίου εξάντλησε το μήκος του, χωρίς να αγγίξει κάποιου είδους «πάτο». Το βεληνεκές του εργαλείου είναι 7 μέτρα. Το δάπεδο ενδέχεται να βρίσκεται πολύ πιο κάτω και το επικλινές των επιχώσεων να αποτυπώνει, ακριβώς, έναν υπόσκαφο θάλαμο.



Πληροφορίες που διέρρευσαν από την Αμφίπολη κάνουν λόγο για ένα αίσθημα απόλυτου δέους που κατέλαβε όσους εισήλθαν στον πρώτο ταφικό θάλαμο και αντίκρισαν τις Καρυάτιδες σε όλο το μεγαλείο του ύψους τους. Ο πρώτος χώρος, ο «προθάλαμος» του τάφου, ο οποίος βρίσκεται μεταξύ των σφιγγών και των Καρυα­τίδων, είναι και ο μόνος έως τώρα που έχει απαλλαγεί πλήρως από την επίχωση.

Αποκωδικοποιώντας όσα δεν αποκαλύπτουν οι επίσημες ανακοινώσεις, αλλά και οι ανεπίσημες, και από ελάχιστες συζητήσεις με αυτούς που έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην ανασκαφή, διακρίνει κανείς το προαίσθημα ότι ο τρίτος αλλά και ο τέταρτος θάλαμος θα προσφέρουν ακόμη πιο δυνατές εκπλήξεις σε σύγκριση με τους προηγούμενους.

διάβασε περισσότερα

www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες
ads here