Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

Ο άνθρωπος με τη μύτη στο χέρι!

Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος
Πρόσφατα, ένας κάτοικος της Γηραιάς Αλβιώνας έγινε μέρος ενός ασυνήθιστου ιατρικού πειράματος. Ως συνέπεια του καρκίνου που έπασχε,ο Βρετανός έχασε τη μύτη του.Επιστήμονες κατάφεραν χάρη σε βλαστικά κύτταρα να ανοικοδομήσουν αυτό το ζωτικό όργανο στο ... χέρι του!


Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου λένε ότι η νέα μύτη δεν θα διαφέρει σε τίποτα από το αρχικό όργανο όσφρησης. Θα εκτελεί επίσης όλες τις λειτουργίες που επιτελούσε η αρχική μύτη και θα είναι σε θέση να διακρίνει τις οσμές.

Σύμφωνα με την Daily Mail,για  πρώτη φορά στην ιστορία της ιατρικής,επιτεύχθηκε κυριολεκτικά το "χτίσιμο"  μιας ανθρώπινης μύτης από το μηδέν. Τέτοιες πρακτικές μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες στην ιατρική, ειδικά όταν πρόκειται  για πληγωμένους στρατιώτες στον πόλεμο και θύματα τροχαίων ατυχημάτων. Ίσως στο μέλλον, μια τέτοια θεραπεία θα ασκείται συχνά.(www.anexigita.com)

Το πρώτο στάδιο της πολύπλοκης διαδικασίας της οικοδόμησης ενός νέου οργάνου όσφρησης είναι το εξής: δημιουργούν ένα είδος γυάλινου κουφαριού, το οποίο περιβάλλεται  από ειδικό βιολογικό υλικό, κάτι που μοιάζει με κηρήθρα.

Χάρη σε αυτό το υλικό, τα κύτταρα των ιστών αναπτύσονται και  απλά κολλάνε πάνω στο έτοιμο πλαίσιο. Μόλις τα κύτταρα είναι σταθερά και αρκετά ανεπτυγμένα,αφαιρείται ο σκελετός. (www.anexigita.com) Το κουφάρι επικαλύπτεται  με τα εκατομμύρια βλαστικών κυττάρων, τα οποία επίσης συμμετέχουν στο σχηματισμό του χόνδρου.

Θα πρέπει να προστεθεί ότι ο πολλαπλασμός των κυττάρων γίνεται με τη χρήση ειδικών χημικών ουσιών που συμβάλλουν στο καλύτερο δέσιμο με το πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί εισήγαγαν μέσα στο δέρμα ένα ,κατά κάποιο τρόπο ,μικρό μπαλόνι.(www.anexigita.com) Στη συνέχεια φούσκωσαν  το μπαλόνι  έτσι ώστε να τεντώσει το δέρμα και να το προετοιμάσει για την εισαγωγή της νέας μύτης.


Αυτό το επικίνδυνο πείραμα μοιάζει με το διάσημο εγχείρημα που διεξήχθη από γιατρούς το 1990. Τότε Αμερικανοί ερευνητές προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μεταμόσχευσου αυτιά πάνω σε ποντίκια.

Μάλιστα,όπως δήλωσε ο καθηγητής Άλεξ Σειφαλιάν, ένας κορυφαίος ειδικός του έργου, η νέα μύτη σχεδιάστηκε λίγο στραβή όπως ακριβώς η παλιά,μετά από επιθυμία του ασθενή!

Σε  συνέντευξη του με το "BBC Focus» ο καθηγητής είπε: «Η αρχική μύτη του ασθενή ήταν ελαφρώς στραβή προς τα αριστερά και τον ρώτησε αν ήθελε η νέα μύτη να έχει ιδανική μορφή ή προτιμά να μείνει με τη συνήθη καμπούρα της. Ο απάντησε απάντησε ότι ήθελε να αφήσει την παλιά γνώριμη μορφή. "
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , , , , ,
ads here