Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2013

Ο αρειανός χειμώνας! (φωτο)

Γράφει ο ο ανεξήγητος παράξενος
Μοιάζουν σαν έλατα που προεξέχουν από το χιόνι,περιοχές για σκι,σαν μια παγωμένη επιφάνεια λίμνης και τοπία του χειμώνα στη Γη, αλλά αντί για αυτά είναι οι νέες εκπληκτικές εικόνες που έρχονται από τον Άρη!

Οι χειμερινές φωτογραφίες τραβήχτηκαν από την αποστολή MRO (Mars Reconnaissance Orbiter) της NASA που ξεκίνησε το 2005 και βρίσκεται ακόμα σε τροχιά γύρω από τον Άρη.

Ο πάγος λιώνει το διοξειδίο του άνθρακα γύρω από την άκρη των κρατήρων του Άρη στο Νότιο Πόλο (πηγή: JPL / NASA)

Οι φωτογραφίες αυτές θα είναι το κύριο θέμα του άλμπουμ 'χειμώνας σε καρτ-ποστάλ από τον Άρη' από το Jet Propulsion Laboratory (JPL) της NASA. Ακριβώς όπως και στη Γη, λέει το Εθνικό Ινστιτούτο για την Αστροφυσική (INAF), η κύρια αιτία δημιουργίας αυτών των χειμωνιάτικων τοπίων είναι η αλλαγή της θερμοκρασίας που έρχεται με την αλλαγή των εποχών. Η άφιξη του χειμώνα, η μείωση της θερμοκρασίας προκαλεί την καθίζηση του διοξειδίου του άνθρακα που υπάρχει στην αρειανή ατμόσφαιρα, προκαλώντας πραγματική χιονόπτωση του ξηρού πάγου και άλλα φαινόμενα παρόμοια με τους χειμώνες της Γης. Σε ορισμένες εικόνες, συνεχίζει την INAF, βλέπουμε ένα χιονισμένο πεδίο παρόμοιο με μια πλαγιά σκι που δεν έχει πατηθεί ακόμη λόγω της παρουσίας του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα του Άρη που έχει συμπυκνωθεί σε πάγο και τον ερχόμενο χειμώνα πέφτει και στρώνεται στην επιφάνεια.

Κατά τη χειμερινή περίοδο,το διοξείδιο του άνθρακα μετατρέπεται σε ατμό, αφήνοντας το έδαφος κάτω (πηγή: NASA / JPL)
Εκείνα που φαίνονται σαν πεύκα στο χιόνι δεν είναι τίποτα άλλο από ίχνη που άφησε το διοξείδιο του άνθρακα που λιώνει, εξατμίζεται και αρχίζει να φαίνεται το σκοτεινό χώμα από κάτω.

Ο ερχομός της άνοιξης είναι επίσης άλλη μια φωτογραφίας που θα συμπεριληφθεί στο νέο άλμπουμ της μια άλλη εικόνα,στην οποία η κρούστα του πάγου που καλύπτει τους αμμόλοφους κατά τη διάρκεια του χειμώνα αρχίζει να ραγίζει.Ο άνεμος φυσάει την άμμο πάνω στον χειμερινό πάγο και η επιφάνεια του Άρη μοιάζει με μια κουρτίνα από μετάξι με ιριδίζουσες αποχρώσεις που κυμαίνονται από μπλε σε μωβ με κόκκινο σε λευκό.

λοφίσκοι από πάγο στον Νότιο Πόλο του Άρη
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , ,
ads here