Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

Εικονικό ταξίδι 520 ημερών στον Άρη!

Γράφει ο ανεξήγητος παράξενος
Ολοκληρώθηκε ένα πείραμα εξομοίωσης ενός ταξιδιού στον Άρη ,διάρκειας 520 ημερών από έξι εθελοντές ,´αστροναύτες´ οι οποίοι παρέμειναν περιορισμένοι σε μια κλειστή εγκατάσταση ,το ´διαστημόπλοιο´,όλο αυτό το χρονικό διάστημα.Σκοπός του προγράμματος ήταν η μελέτη των ψυχολογικών και ιατρικών επιπτώσεων που θα είχε ένα μελλοντικό αρειανό ταξίδι στους αστροναύτες .


Το πρόγραμμα έλαβε χώρα σε μια κλειστή εγκατάσταση στη Ρωσία και αναπτύχθηκε από τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών ,ενώ χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ΕΣΑ).

Το εικονικό ταξίδι χωρίστηκε σε τρεις χρονικές φάσεις,250 μέρες για το ταξίδι στον Άρη,30 μέρες παραμονής στον πλανήτη και 240 μέρες για το ταξίδι της επιστροφής.(anexigita.com) Όλο αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν πάνω από 90 πειράματα στο εξαμελές πλήρωμα και εξήχθησαν σημαντικά συμπεράσματα.

Κατά την παρατεταμένη παραμονή του στον κλειστό χώρο το πλήρωμα έδειχνε όλο και μεγαλύτερη υπνηλία και μειωμένη σωματική δραστηριότητα.Οι ώρες ύπνου αυξάνονταν σταδιακά,ενώ η ποιότητά του επιδεινώνονταν.

Το συμπέρασμα που βγήκε είναι ότι σε ένα τόσο μακρύ ταξίδι σε κλειστό χώρο ,οι αστροναύτες χρειάζονται ένα σταθερό πρόγραμμα με δραστηριότητες που προσομοιάζουν κάπως αυτές της Γης,σωματική άσκηση και κανονικότητα στο πρόγραμμα του ύπνου.

Τα αποτελέσματα του πειράματος δεν αφορούν μόνο τα διαστημικά ταξίδια αλλά και τη σύγχρονη ζωή στις μεγαλουπόλεις της Γης.Η αυξανόμενη καθιστική ζωή,η όλο και λιγότερη έκθεση σε φυσικό φως και οι διαταραχές στον ύπνο είναι φαινόμενα παρόμοια με αυτά που παρατηρήθηκαν στο εικονικό ταξίδι των 520 ημερών στον Άρη το οποίο ανέδειξε τη σημασία ενός προγράμματος στη ζωή που περιλαμβάνει την σωματική άσκηση και τον ύπνο στις ώρες που πρέπει.

www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , , ,
ads here