Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2012

Το oppurtunity ανακάλυψε στον Άρη πηλό.

Το αρειανό ρόβερ Opportunity έχει κλείσει σε εννέα χρόνια λειτουργίας στον Κόκκινο Πλανήτη.Η NASA αναφέρει ότι το όχημα τώρα βρίσκεται στην άκρη του κρατήρα Endeavour. Και δεν είναι μόνο αυτό. Επιφάνεια στην οποία κινείται τώρα είναι αποξηραμένος άργιλος (πηλός) και θα μπορούσε να έχει σχηματιστεί από νερό! Αλλά οι επιστήμονες λένε ότι τα μέταλλικά στοιχεία στο σημεία είναι τελείως διαφορετικά από εκείνα που έχουν παρατηρηθεί στον Άρη μέχρι σήμερα.

Ο συνηθισμένος πηλός σχηματίζεται από την επαφή με νερό που έχει ουδέτερο pH .Ο αρειανός πηλός σχηματίστηκε, πιθανώς, από την επαφή με όξινο νερό.

"Αυτό που μας κάνει να εξετάσουμε το ζήτημα της πιθανότητας του νερού στον Άρη, είναι το γεγονός ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη ζωή, όμως, η εμπειρία έχει δείξει ότι το νερό από νερό διαφέρει. Υπάρχει νερό ουδέτερο,χωρίς οξύτητα ή αλκαλικότητα στην κλίμακα pH αλλά υπάρχει και νερό είναι υψηλής οξύτητας ή αλκαλικότητας νερό.Αυτό το νερό φυσικά δεν πίνεται και δεν μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ουσιαστικό στοιχείο για τη ζωή, "- λέει ο καθηγητής ο Steve Squires από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης.

Τώρα, ερευνητές της NASA, σε συνεργασία με τις αρμόδια πανεπιστήμια των ΗΠΑ προσπαθούν να καταλάβουν πώς έχουν διαμορφωθεί τα βράχια από πηλό στον Άρη. Πράγματι, λόγω του γεγονότος ότι είχαν δημιουργηθεί με εξαιρετικά όξινο νερό, η δομή είναι ελαφρώς διαφορετική από τον πηλό της Γης. Στην εμφάνιση ο πηλός του Άρη είναι πιο ανοιχτόχρωμος από το γύρω χώμα.

Μέχρι στιγμής, η πρώτη ανάλυση έδειξε ότι, στα ορυκτά υπάρχει μια υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα.
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , ,
ads here