Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

ΟΙ ΔΕΚΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ ΤΟΥ 2012:Το αρχαίο δηλητήριο και το πλοίο του θανάτου

Αρχαίες μάσκες, ραβδιά με δηλητήριο, φαρμακευτικά φυτά που χρησιμοποιούσαν οι Νεάντερταλ, αλλά και το αρχαιότερο πλοίο που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο δεσπόζουν ανάμεσα στα φετινά αρχαιολογικά ευρήματα, από τα οποία το περιοδικό Αρχαιολογία (Archaeology) ξεχώρισε δέκα:

Από αριστερά, το ξύλινο τελετουργικό πλοίο που βρέθηκε στην Αίγυπτο
Από αριστερά, το ξύλινο τελετουργικό πλοίο που βρέθηκε στην Αίγυπτο
1 Το πρώτο από αυτά ήταν οι εντυπωσιακές μάσκες των Μάγια, με τον Ηλιο σε διάφορες φάσεις στον ουρανό (350 - 400 μ.Χ.), που βρέθηκαν στην πόλη Ελ Ζοτζ στη Γουατεμάλα.
2 Ενα μεγάλο ξύλινο τελετουργικό πλοίο του 2950 π.Χ., το οποίο είναι και το αρχαιότερο πλοίο που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο, αποκαλύφθηκε στην Γκίζα. O αιγυπτιολόγος Γιαν Τρίσταντ διάβασε μια ανασκαφική έκθεση του 1914 για έναν τάφο της Πρώτης Δυναστείας (3150-2890 π.Χ.) στο νεκροταφείο Αμπού Ραουάς, όταν παρατήρησε κάτι παράξενο. Ο συγγραφέας, ο θρυλικός Γάλλος αρχαιολόγος Πιερ Μοντέ, έγραφε ότι ακριβώς βόρεια από έναν πλινθόκτιστο τάφο είχε ανακαλύψει ένα ξύλινο πάτωμα. Αυτό του φάνηκε περίεργο, καθώς επρόκειτο για την πρώτη ανάλογη αναφορά. Ανέσκαψε στο ίδιο σημείο και βρήκε κάτω από έναν τοίχο με τούβλα το αρχαιότερο πλοίο που έχει βρεθεί στην Αίγυπτο, και έχει μήκος περίπου 7 μέτρα. Το πλοίο χρησιμοποιούνταν για ταφικές τελετές. Μαζί αποκαλύφθηκαν αντίγραφα ψωμιού και αγγείων με μπίρα. «Ηταν ένα καλό παράδειγμα του γιατί, μερικές φορές, πρέπει να επαν-ανασκάπτουμε χώρους» είπε ο Τρίσταντ.
3 Οι Νεάντερταλ κατανάλωναν φαρμακευτικά φυτά. Ερευνητική ομάδα από την Καταλονία και το Γιορκ εντόπισε μεταξύ των τροφών που είχαν καταναλώσει και τα πικρά στη γεύση χαμομήλι και αχίλλεια.
Μάσκα των Μάγια που ανακαλύφθηκε στη Γουατεμάλα
Μάσκα των Μάγια που ανακαλύφθηκε στη Γουατεμάλα
4 Ενα οδοντωτό ξύλινο ραβδί από το Σπήλαιο Μπόρντερ στη Νότια Αφρική, ηλικίας 24.000 ετών, περιέχει το αρχαιότερο δηλητήριο, από ρίκινο, που μάλλον χρησιμοποιούνταν στις αιχμές βελών.
5 Μια συγκλονιστική και μακάβρια ανακάλυψη περίμενε τους αρχαιολόγους στον ναό των Αζτέκων Τέμπλο Μαγιόρ, (Πόλη του Μεξικού): Περισσότερα από 1.000 οστά, μεταξύ των οποίων 45 κρανία και 250 γνάθοι, ήταν συγκεντρωμένα γύρω από σκελετό γυναίκας.
Το ξύλινο ραβδί με το αρχαιότερο δηλητήριο που βρέθηκε στη Νότια Αφρική
Το ξύλινο ραβδί με το αρχαιότερο δηλητήριο που βρέθηκε στη Νότια Αφρική
6 Η ανακάλυψη 75 αρχαίων καρφιών από τις σόλες σανδαλιών σε περιοχή της πόλης Hermeskeil στη Νοτιοδυτική Γερμανία οδήγησε στην αποκάλυψη ενός ρωμαϊκού στρατοπέδου του 50 π.Χ., εποχή που ο Ιούλιος Καίσαρας πραγματοποίησε τρεις εκστρατείες κατά των Γαλατών.
7 Η χάραξη ενός γυναικείου γενετικού οργάνου στον βράχο του σπηλαίου Αμπρί Καστανέ στη Γαλλία είναι ένα από τα πρωιμότερα δείγματα βραχογραφίας στην Ευρώπη, ηλικίας περίπου 37.000 ετών.
Περισσότερα από 1.000 οστά ήταν συγκεντρωμένα σε ναό των Αζτέκων στην Πόλη του Μεξικού
Περισσότερα από 1.000 οστά ήταν συγκεντρωμένα σε ναό των Αζτέκων στην Πόλη του Μεξικού


8 Η αρχαιότερη κεραμική μελετήθηκε φέτος και κατασκευάστηκε πριν από 19.000 έως 20.000 χρόνια. Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται οι ερευνητές των αγγείων που εντοπίστηκαν στο σπήλαιο Xianrendong, της επαρχίας Jiangxi, της Νοτιοανατολικής Κίνας.
9 Ελάχιστα είναι τα ευρήματα σκόπιμης μουμιοποίησης στην Ευρώπη και ένα από αυτά ανακαλύφθηκε σε τοποθεσία της Εποχής του Χαλκού στο Νότιο Γιουίστ των Εβρίδων. Πρόκειται για ένα ζευγάρι ηλικίας 3.000 ετών. Τόσο ο άνδρας όσο και η γυναίκα αποτελούνταν από διαφορετικά μέλη άλλων σκελετών, κάποια μάλιστα παλαιότερα από τα άλλα.
10 Ενας θησαυρός από χρυσά κοσμήματα και νομίσματα ανακαλύφθηκε σε λάκκο στην αυλή ενός αρχαίου κτιρίου στην περιοχή Kiryat Gat, στο Νότιο Ισραήλ. Χρονολογείται μεταξύ 132 και 135 μ.Χ., εποχή της εξέγερσης του Bar Kokhba, μιας από τις μεγαλύτερες κατά των Ρωμαίων.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΩΤΤΗ
πηγή
www.anexigita.com







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , ,
ads here