Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Αρχαίο ύφασμα από τις Πύλες του Άδη στη ρωσική Άπω Ανατολή

Αρχαίο ύφασμα από τις Πύλες του Άδη στη ρωσική Άπω Ανατολή

Ένα από τα αρχαιότερα υφάσματα, που δημιουργήθηκε ποτέ από άνθρωπο, βρέθηκε σε σπηλιά στην Πύλη του Διαβόλου στην περιφέρεια του Πριμόριε στη ρωσική Άπω Ανατολή. Το μοναδικό χειροτέχνημα ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές, που έκαναν τη δεκαετία του 1970 στελέχη του Ινστιτούτου Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας των λαών της Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών. Ωστόσο η συγκλονιστική ηλικία του ευρήματος, σχεδόν 9000 χρόνια, έγινε γνωστή μόλις τώρα, χάρη στις σύγχρονες μεθόδους ανάλυσης.

Η έναρξη των ανασκαφών αποφασίστηκε αφότου οι ντόπιοι ανακάλυψαν τυχαία στη σπηλιά ανθρώπινα οστά. Διαπιστώθηκε ότι κατά τη Νεολιθική εποχή στο σημείο αυτό βρισκόταν ένα ξύλινο σπίτι, το οποίο κάηκε κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς. Η φωτιά πήρε και τις ζωές των κατοίκων του, αφήνοντας μόνο απανθρακωμένα οστά, αφηγήθηκε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο επικεφαλής της αρχαιολογικής αποστολής του Ινστιτούτου Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Εθνογραφίας των λαών της Άπω Ανατολής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, δόκτωρ ιστορικών επιστημών Ζάνα Αντρέεβα:

Τα λείψανα αυτά μελετήθηκαν από τους μεγαλύτερους ειδικούς – ανθρωπολόγους της χώρας μας, οι οποίοι προσδιόρισαν ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν βόρειοι Μογγολοειδείς. Από τα κτίσματά τους διατηρήθηκαν απομεινάρια της σκεπής και από τις ψάθες, που κάλυπταν το πάτωμα. Εκεί βρέθηκαν κομμάτια πλέγματος και υφάσματος.

Διαπιστώθηκε ότι πρόκειται για το αρχαιότερο εύρημα υφαντουργίας στην περιφέρεια του Πριμόριε. Και, παραδόξως, ακριβώς λόγω της τραγωδίας, που εκτυλίχθηκε χιλιάδες χρόνια πριν έφθασε σε μας, εξηγεί ο επιστήμονας:

Σ’ εμάς εδώ στο Πριμόριε τα υφάσματα μπορούν να διατηρηθούν μόνο με απανθρακωμένη μορφή. Διότι εδώ είναι πολύ επιθετικό το έδαφος, διαλύει τα κόκαλα, τα κοχύλια και μόνο τα απανθρακωμένα οργανικά στοιχεία διασώζονται. Εδώ όλα βρίσκονταν μέσα στο σπήλαιο και τα καρστικά ιζήματα κατά κάποιον τρόπο συντήρησαν τα οργανικά υπολείμματα.

Εκείνη την εποχή της ανακάλυψης των αντικειμένων η ηλικία προσδιορίστηκε κατά προσέγγιση, από 5 έως 7 χιλιάδες χρόνια. Ήταν αδύνατο να γίνει ανάλυση με ραδιενεργό άνθρακα, που επιτρέπει ακριβέστερη χρονολόγηση του ευρήματος. Οι μέθοδοι εκείνης της εποχής θα οδηγούσαν στην πλήρη καταστροφή του υφάσματος. Σήμερα οι επιστήμονες από τη Σιβηρία και το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Ορυκτολογίας της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών μελέτησαν το ύφασμα του σπηλαίου με τη βοήθεια ενός επιταχυντή φασματόμετρου μάζας. Αυτό επιτρέπει να καθοριστεί η ηλικία από τα μικροσκοπικά σωματίδια, χωρίς να καταστραφεί το χειροτέχνημα. Διαπιστώθηκε ότι το υλικό από την Πύλη του Άδη έχει ηλικία περίπου 9.000 χρόνια. Είναι τα αρχαιότερο σωζόμενο ύφασμα στην Ανατολική Ασία.








Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , ,
ads here