Τετάρτη 2 Μαΐου 2012

Θα πνιγεί άραγε ο κόσμος από ασφυξία κάτω από το «πάπλωμα» μεθανίου της Αρκτικής;

Θα πνιγεί άραγε ο κόσμος από ασφυξία κάτω από το «πάπλωμα» μεθανίου της Αρκτικής;
© Φωτογραφία: en.wikipedia.org/Wusel007/cc-by-sa 3.0
Οι επιστήμονες έχουν καταγράψει πολύ μεγάλη διαρροή του μεθανίου στο βυθό του Βόρειου Παγωμένου ωκεανού. Οι ειδικοί χτυπούν συναγερμό διότι η εκπομπή των μεγάλων ποσοτήτων αερίου σ’ αυτή την περιοχή μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια αλλαγή του κλίματος.
Οι οικολόγοι κατά τη διάρκεια δύο χρόνων παρακολουθούσαν τη συγκέντρωση του μεθανίου στα ύδατα της Αρκτικής.  Η συγκέντρωση αυτή έχει εντοπιστεί στα ανοικτά των ακτών της Αλάσκας στην θάλασσα Λάπτεβ, στην Ανατολικο-Σιβηρική και στην Τσουκότκα θάλασσα. Στο βυθό, κάτω από τη μεγάλη πίεση, το αέριο δεν είναι επικίνδυνο, αλλά το μεθάνιο άρχισε να βγαίνει στην επιφάνεια, κάτι που στάθηκε αιτία ανησυχίας. Η απότομη αύξηση της συγκέντρωσης του αερίου στην ατμόσφαιρα, κατά τη γνώμη των ειδικών, θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή αποκτά σήμερα όλο και πιο γοργούς ρυθμούς,- είπε ο Ιγκόρ Σεμιλέτοφ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αρκτικών Ερευνών του Ινστιτούτου Ωκεανολογίας της περιοχής του Ειρηνικού της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών.
-Όσο ήταν σταθερό το παγωμένο στρώμα, το μεθάνιο δεν μπορούσε να περάσει μέσα από το πάχος του νερού  και να βγει στην ατμόσφαιρα, αλλά το λιώσιμο του υποθαλάσσιου πάγου προκαλεί την εμφάνιση διαδρόμων εξαγωγής αερίου. Αυτό που εντοπίσαμε δείχνει ότι υπάρχουν διαμπερείς δίαυλοι διαρροής αερίου και ότι το υποθαλάσσιο παγωμένο στρώμα δεν είναι σταθερό, αλλά είναι γεμάτο από τρύπες.
Σύμφωνα με τον επιστήμονα Σεμιλέτοφ, τα πιθανά αποθέματα μεθανίου στο βυθό κατά τρεις τάξεις είναι μεγαλύτερα απ’ ό,τι είναι στην ατμόσφαιρα. Σε περίπτωση διείσδυσης στην ατμόσφαιρα τουλάχιστον του 2% αυτού του αερίου, θα ακολουθήσει απότομη υπερθέρμανση του κλίματος, κάτι, που θα σημαίνει καταστροφή για την ανθρωπότητα. Ωστόσο, δεν είναι γεγονός ότι το στρώμα πάγου εξακολουθεί να λιώνει.  Οι ειδικοί του Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής της Αγίας Πετρούπολης κάνουν τακτική παρακολούθηση της κατάστασης των πάγων σε διάφορες περιοχές του Βόρειου Παγωμένου ωκεανού και επισημαίνουν ότι, αρχίζοντας από το 2008, στο ανατολικό του τμήμα συντελείται η διαδικασία συστηματικής αύξησης της παγοκάλυψης. Σε σχέση με αυτό ο επικεφαλής του Εργαστηρίου Καθεστώτος Πάγου του Ινστιτούτου Αρκτικής και Ανταρκτικής Αλεξάντρ Γιούλιν, είπε:
- Στο Ινστιτούτο μας θεωρούν ότι από τώρα θα παρατηρείται μία θυελλώδης μετάβαση σε πιο ψυχρή περίοδο. Την περασμένη σεζόν, μάλιστα, μερικά πλοία λόγω της δύσκολης κατάστασης των πάγων, υπέστησαν ζημιές, κάτι που δεν έχουμε δει τα τελευταία 10 χρόνια»,- σημείωσε ο Αλεξάντρ Γιούλιν.
Όλα αυτά μας δίνουν λόγους για συγκρατημένη αισιοδοξία. Η τάση  προς την ψύξη δείχνει ότι υπάρχει πιθανότητα επιβράδυνσης της διαδικασίας  της εκπομπής του μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Εξάλλου, οι επιστήμονες δεν είναι έτοιμοι να απαντήσουν στην ερώτηση: «Πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η διαδικασία;»







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες ,
ads here