-->


Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

VIDEO: Από σήμερα τα «πεφταστέρια» Λυρίδες για …ξενύχτηδες!


Η ετήσια μετεωρική βροχή «Λυρίδες» θα βρεθεί στο μέγιστό της από σήμερα 16 ως τις 26 Απριλίου! Οι Λυρίδες είναι βροχή μετεωριτών γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους και είναι ορατές στον  νυχτερινό ουρανό. Τη νέα βροχή από «πεφταστέρια»  θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν οι ξενύχτηδεςμετά τα μεσάνυχτα καθώς αυτός είναι ο  καλύτερος χρόνος για την παρατήρηση μετεώρων στο μέτρο που οι καιρικές συνθήκες διευκολύνουν την παρατήρηση του ουρανού.Κατά την κορύφωση, οι παρατηρητές έχουν την καλύτερη ευκαιρία παρατήρησης αργά τη νύχτα, λίγο πριν το πρώτο φως της αυγής.
Ιστορικά η  πρώτη γραπτή αναφορά στις Λυρίδες  χρονολογείται από το 687 π.Χ. «Τα αστέρια έπεφταν βροχή»γράφτηκε στα κινεζικά ιστορικά χρονικά. Η πηγή των Λυρίδων είναι το ίχνος της σκόνης, που αφήνει πίσω του ο κομήτης Θάτσερ (C/1861 G1), μέσω του οποίου περνά η Γη κάθε χρόνο τον Απρίλιο. Ο κομήτης πλησίασε τη Γη το 1861 και επόμενη φορά θα είναι δυνατό να τον δούμε μετά από 415 χρόνια. Σωματίδια της ουράς του κομήτη, που εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της Γης καίγονται και κατά τον τρόπο αυτό σχηματίζονται τα φωτεινά «πεφταστέρια» ή «διάττοντες αστέρες». Οι Λυρίδες είναι απρόβλεπτες,λένε οι ειδικοί, καθώς ποικίλει από χρόνο σε χρόνο.
Οι φυσιολογικές τιμές πτώσης τους είναι 15-20 μετέωρα ανά ώρα, όμως κατά περιόδους ο αριθμός των μετεώρων που πέφτουν μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος. Έντονη »βροχή» μετεώρων παρατηρήθηκε στην Ουκρανία το 1922, με πάνω από 2.000 μετέωρα ανά ώρα. Μερικές φορές, όταν παρατηρείται μεγάλος αριθμός μετεώρων, μπορούμε να δούμε τα φωτεινότερα από αυτά, τις βολίδες. Αυτές μοιάζουν με λαμπερές σφαίρες, που σχίζουν τον ουρανό αφήνοντας πίσω τους ένα λαμπερό φωτεινό ίχνος.
Τα μετέωρα εκπορεύονται από ένα σημείο πάνω στο σύνορο μεταξύ της Λύρας και του αστερισμού του Ηρακλή, κοντά στον λαμπρό αστέρα Βέγα.
Υπάρχουν και άλλες εποχές που πέφτουν αστέρια. Δείτε εδω VINEO για »πεφταστέρια » του καλοκαιριού:

Κάνε   Like για να προλάβεις το μακελειό!

πηγή







Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες , ,
ads here