Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Το χωριό που θα βγει από την οικονομική κρίση "μέσω" της κάναβης!

Το χωριό που θα βγει από την οικονομική κρίση "μέσω" της κάναβης! : Η πλειοψηφία των κατοίκων της Ρασκέρα τάχθηκε στο δημοψήφισμα της  Τρίτης υπέρ της πρότασης του δημάρχου για την αντιμετώπιση της  οικονομικής κρίσης, όμως


Η πλειοψηφία των κατοίκων της Ρασκέρα τάχθηκε στο δημοψήφισμα της Τρίτης υπέρ της πρότασης του δημάρχου για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, όμως το...
ποσοστό 56,3% ίσως να μην είναι αρκετό.

Συνολικά 308 κάτοικοι από τους 804 που ψηφίζουν σ' αυτή την κωμόπολη της Καταλωνίας τάχθηκαν υπέρ του σχεδίου του Δημοτικού Συμβουλίου να επιτραπεί η καλλιέργεια κάνναβης στην περιοχή τους.

Ομως 239 ψηφοφόροι είπαν «όχι» και το ποσοστό των «ναι» απέχει σημαντικά από το 75% που είχε ζητήσει ο δήμαρχος Μπερνάτ Πεγίσα για να υλοποιήσει το σχέδιο και να μην παραιτηθεί. Ωστόσο χθες αναθεώρησε τη στάση του λέγοντας ότι θα παραιτηθεί αλλά αργότερα γιατί θα ήταν «ανεύθυνο» να λάβει βιαστικές αποφάσεις. «Το 57/43 είναι ένα υπέροχο αποτέλεσμα», δήλωσε. «Θα πάρουμε αποφάσεις αφού χωνέψουμε τα αποτελέσματα, έχουμε πλέον μια ευκαιρία να βγούμε από την κρίση», πρόσθεσε.

Ως δήμαρχος, ο 39χρονος Πεγίσα είχε διαπιστώσει από πρώτο χέρι την οικτρή δημοσιονομική κατάσταση. Το ταμείο της Ρασκέρα είναι άδειο, οι δημοτικοί υπάλληλοι παραμένουν απλήρωτοι, η πόλη έχει συγκεντρώσει χρέη 1,3 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν υπάρχει ελπίδα να αποπληρώσει. Μια μέρα όμως δέχθηκε τηλεφώνημα από την Ενωση της Βαρκελώνης για την Ιδιωτική Κατανάλωση Κάνναβης (ABCDA), η οποία του πρότεινε μια αναπάντεχη λύση. Και τον Φεβρουάριο ο Πεγίσα, ο οποίος πριν εκλεγεί δήμαρχος είχε εργαστεί ως οδηγός ταξί και ασθενοφόρων, καθαριστής τζαμιών και ταχυδρομικός, υπέγραψε για τον δήμο μια συμφωνία με την ABCDA (στην Ισπανία, η καλλιέργεια της κάνναβης για ιδιωτική κατανάλωση δεν είναι παράνομη και υπάρχουν δεκάδες τέτοιες λέσχες στην Καταλωνία).

Σε αντάλλαγμα για το δικαίωμα να καλλιεργούν το «χόρτο» τους σε 70 στρέμματα στη Ρασκέρα, τα 5.000 μέλη της ABCDA θα πλήρωναν στον δήμο 650.000 ευρώ τον χρόνο, επιπλέον ενός μισθώματος στον ιδιοκτήτη της έκτασης. Επίσης θα φρόντιζαν και θα προστάτευαν το δάσος και θα δημιουργούσαν 40 θέσεις εργασίας. «Η συμφωνία θα μας βοηθήσει να αποπληρώσουμε αρκετά γρήγορα το χρέος του 1,3 εκατ. ευρώ», είπε ο Πεγίσα στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», εξηγώντας πως για λόγους σεβασμού της φύσης η Ρασκέρα, μια κωμόπολη βοσκών και αγροτών, είχε προηγουμένως απορρίψει προσφορές από μια εταιρεία εξόρυξης μαρμάρου και μια άλλη με ανεμογεννήτριες.

Ομως αρκετοί ήταν αυτοί που ανησύχησαν με το σχέδιο του δημάρχου, είπαν πως η Ρασκέρα κινδυνεύει να γίνει για την Ισπανία ό,τι είναι η Μεντεγίν για την Κολομβία… «Μα δεν ενθαρρύνουμε τη χρήση ναρκωτικών», απάντησε εκείνος. «Αυτό που κάνουμε θα βοηθήσει να σταματήσει η μαύρη αγορά και συνεπώς το λαθρεμπόριο των ναρκωτικών. Θέλουμε να φέρουμε στο φως αυτή την υπόγεια οικονομία ώστε να ωφελήσει την κοινωνία και τους κατοίκους της πόλης μας. Και όχι, δεν θα σας πω αν έχω καπνίσει μαριχουάνα ή όχι, επειδή αυτό δεν είναι δουλειά κανενός».








Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες ,
ads here