Κυριακή 25 Δεκεμβρίου 2011

Ψάρι στην Αφρική μπορεί και βγαίνει με τα πτερύγιά του στη "στεριά (Βίντεο)

Μια παλιά θεωρία, ότι τα ψάρια δηλαδή δεν ζουν στη στεριά, ανατρέπει το Protopterus annectens, που χρησιμοποιεί τα πτερύγια του ως πόδια για να συρθεί από το ένα ρυάκι σε άλλο. Πρόκειται για ένα αφρικανικό ψάρι, το οποίο όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες δίνει μια εικόνα για το πώς οι πρόγονοί μας βγήκαν στη στεριά.

Μάλιστα, το Protopterus annectens, που βιντεοσκοπήθηκε να έρπει, σύμφωνα με τους ερευνητές δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου τα τελευταία 230 εκατομμύρια χρόνια. Το «ζωντανό απολίθωμα» συγκαταλέγεται στους δίπνευστους ιχθύες, «πρωτόγονα» ψάρια με ατροφικά βράγχια, τα οποία αναπνέουν με πνεύμονες και μπορούν να διανύουν μικρές αποστάσεις στην ξηρά.

Η συγκεκριμένη κατηγορία ψαριών εκτιμάται ότι διατηρεί ομοιότητες με τα πρώτα ζώα που βγήκαν από τη θάλασσα στη στεριά και εξελίχθηκαν πρώτα σε αμφίβια, μετά σε ερπετά και στο τέλος σε θηλαστικά. Τον τρόπο που κινείται το Protopterus annectens μελέτησαν ιχθυολόγοι στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, οι οποίοι θεωρούν ότι η δυνατότητα «βάδισης» πάνω σε επίπεδες επιφάνειες, εξελίχθηκε πριν ακόμα βγουν στη στεριά τα πρώτα ζώα.

Το βίντεο δείχνει το ψάρι να κινείται οφιοειδώς και να χρησιμοποιεί τα κοιλιακά του πτερύγια για να ανασηκώσει το σώμα του από το έδαφος. Δεν θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς ότι είναι ο τέλειος τρόπος μετακίνησης, αρκεί όμως για να επιτρέπει το ψάρι να μετακινείται σε νέο ρυάκι όταν στερέψει το παλιό ή να αποφεύγει τους θηρευτές.









Δημοσιεύτηκε στις κατηγορίες
ads here